Miroslav Donutil se narodil 7. února 1951 v Třebíči Profimedia

Miroslav Donutil se narodil 7. února 1951 v Třebíči Profimedia

Herec vyrůstal v Brně Profimedia
Vystudoval brněnskou JAMU Profimedia
Do Národního divadla odešel z Brna v roce 1990 Profimedia
V roli Truffaldina ve hře Sluha dvou pánů Profimedia
24
Fotogalerie

Miroslav Donutil slaví 70: Špatná léčba epilepsie mě málem zabila

Nezapomenutelný Poručík Troník v Černých baronech, soudruh Šebek v Pelíškách či právník Ulrich v Dědictví aneb Kurvahošigutntag i nepřekonatelný Truffaldini v Národním divadle, to je jen zlomek z výčtu rolí, které má na kontě Miroslav Donutil. Krom nich exceluje i v dabingu nebo jako vypravěč. V neděli 7. února slaví známý herec již sedmdesáté narozeniny. Jaká byla jeho životní cesta?

Špatný prospěch byl cestou k herectví

Láska k herectví se v rodině Miroslava Donutila objevovala odjakživa. Narodil se 7. února 1951 v Třebíči, vyrůstal však v Brně. Oba jeho rodiče byli zapálení ochotníci, a tak i sám Miroslav už během středoškolských studií účinkoval v amatérském divadelním spolku. Jelikož jeho studijní výsledky na jazykovém gymnáziu byly nevalné, vzdal se touhy po studiu žurnalistiky či lesnictví a využil svých hereckých schopností a začal studovat na JAMU v Brně. Již v době studií spolupracoval s brněnským divadlem Husa na provázku, kam po absolutoriu nastoupil do stálého angažmá, v němž setrval do roku 1990.

Co hrál Miroslav Donutil v Národním divadle? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Zásadní zlom

Právě v roce 1990 nastal v Donutilově herecké kariéře zásadní zlom. Jako herec sice slavného, ale stále jen mimopražského a nevelkého divadla dostal nabídku, která se neodmítá, a byl angažován do Národního divadla, kde působil bezmála čtvrtstoletí. Ve Zlaté kapličce, jak se Národnímu divadlu přezdívá, měl herec možnost excelovat v řadě významných her jako například Hamlet, Večer tříkrálový či Don Juan, jeho životní rolí na prknech Národního divadla byla postava Truffaldina v komedii Sluha dvou pánů od Carla Goldoniho. V té herec setrval dlouhých dvaadvacet let a odehrálo se neskutečných 600 představení. Tento rekord doposud žádná hra v Národním divadle nepřekonala.

Pokračování 3 / 5

Úspěch před kamerami

Dařilo se mu v divadle, dařilo se mu i ve filmu či v moderování. Na stříbrném plátně se českým divákům nesmazatelně zapsal do paměti skvělými rolemi ve filmech jako Černí baroni, Tankový prapor, Dědictví aneb Kurvahošigutntag a především Pelíšky. Úspěšný byl také v seriálech, kdy byl v posledních letech k vidění například v sérii Labyrint, Dáma a Král, v poslední době v seriálu Doktor Martin.

Divácky nejúspěšnější byly ale jeho talkshow, kam si zval zajímavé a slavné hosty. Právě tady dosáhl Donutil největší popularity a dokázal se prosadit jako vtipný vypravěč a glosátor s ironickým nadhledem a laskavým humorem a v tomto směru do jisté míry navázal na Vladimíra Menšíka. Historky ze studentských let, divadelních počátků i současnosti uváděl ve vlastních pořadech Pořád se něco děje, Furt ve střehu nebo Ptejte se mě, na co chcete, já, na co chci, odpovím.

Pokračování 4 / 5

Démon epilepsie

Bylo mu pouhých osmnáct let, když se u něj plně rozvinula nemoc zvaná epilepsie. Dnes herec říká, že kvůli špatné medikaci a přístupu jedné lékařky málem umřel. Dokáže ale na nemoci vidět i pozitiva. „V momentě, kdy jsem prožíval mládí, to samozřejmě žádná výhra nebyla. Máte spoustu omezení a nemoc vás ovládá, než se s ní naučíte pracovat,“ říká Donutil, ale zároveň dodává, že má díky epilepsii teď mnoho energie. Třicet let totiž nepil alkohol, a tak ani nechodil s kolegy do hospod. Herecký kolega Josef Vinklář mu nakonec pomohl k nové doktorce, která ho podle jeho vlastních slov uzdravila a je to sedmnáct let, kdy o nemoci neví. Oporu má navíc i v rodině. S manželkou Zuzanou je ženatý dlouhých čtyřiačtyřicet let a mají spolu dva dospělé syny. Mladší Martin se také věnuje herectví.

Pokračování 5 / 5

Herec s nadhledem

Navzdory vyššímu věku je Miroslav Donutil herecky stále aktivní. V době, kdy byla divadla ještě otevřená, hostoval v Huse na provázku i v Městských divadlech pražských, se svými talkshow cestuje po republice. Ze současného dění je však nešťastný. „Když máte tu možnost být ochuzen o kontakt s diváky, tak je to pro herce značné utrpení. Je to dost neblahá doba pro mnoho z nás,“ uvedl v rozhovoru pro Prostor X. Do budoucna se však snaží dívat s nadhledem. „Dívám se dopředu, ale když si uvědomím ta léta, dívá se mi hůř. Každý den, když se ráno probudím a jsem zdráv, je výhra. A na každý den se vždy začnu těšit, neboť je to velmi pozitivní věc,“ dodává Miroslav Donutil. Rozhovor s Miroslavem Donutilem v Prostoru X si poslechněte níže na videu: 

Doporučujeme

Články odjinud