Miroslav Plzák: Lidská duše může být nesmrtelná

Miroslav Plzák: Lidská duše může být nesmrtelná

Lidská duše skutečně existuje, tvrdí Miroslav Plzák, který je na základě nejnovějších vědeckých poznatků přesvědčený nejen o existenci duše, ale i o její nesmrtelnosti. Zapřísáhlý zastánce vědeckých teorií tak poprvé veřejně připustil, že cyklus našeho života je opakovatelný. Tajemným zákoutím lidské duše věnoval Miroslav Plzák i svou novou knihu Kostky byly vrženy. Milovník teorie relativity a kvantové fyziky nosil téma knihy v hlavě už od svých osmnácti let, kdy nabyl přesvědčení, že lidský život je do jisté míry předurčen.

"V mé knize by mohlo čtenáře zaujmout, že lidskou duši vlastně vyrábí mozek. Zarážející je, že lidská duše nedovede mozek zpětně ovlivnit. Ovšem, kde vlastně duše je? V těle, v mozku ? Je to nelokatelizovatelné. Podle principu nelokality z kvantové fyziky to vlastně znamená, že příčina zde může mít následek ve vzdálenosti mnoha milionů světelných let. Takže existence lidské duše může být někde daleko, mimo náš vesmír. Posláním mé knihy je lidem, kteří si ji přečtou, dát naději, že existence duše i posmrtného života je za současných vědeckých poznatků možná," řekl doktor Plzák.

"Všechno svědčí pro to, že cokoliv se nám stane, nám vlastně vypočítá a vyčíslí mozek. Naše radosti, zklamání, a bohužel si myslím, že i naše rozhodnutí. Já tedy vycházím z toho, že duše byla vyrobena mozkem, jako jeho vedlejší produkt. Jak je ovšem možné v mozku vytvořit prožitek, tak to dodnes nikdo neví, a myslím si, že dlouho vědět nebude. Nemůže to být princip známých elektromagnetických sil, to prostě musí být něco jiného. Tahle myšlenka mě pronásleduje už také hodně dlouho, a tak možná jednou, jako teď o duši, napíšu i úvahu spojenou s příběhem, jak se vytváří prožitek," prozradil Miroslav Plzák. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud