6
Fotogalerie

Miroslava Němcová: Nemám ráda dělení lidí na politiky a nepolitiky

Miroslava Němcová je politička, předsedkyně Sněmovny, ale především žena, která okouzlí svým vystupováním, oblečením a širokým rozhledem. Umí si prosadit svůj názor, což je v politické vřavě velmi neobvyklé.

Jaké to pro ženu je, vést či řídit tak velkou a nesourodou skupinu lidí?

Pro pozorovatele z venku to může vypadat velmi snadně - sedíte na židli, pod vámi je 199 lidí, kteří přesně znají program. Ví, že mají něco projednat a v podstatě jde jenom o to, vyvolat toho, kdo se přihlásí. Toto je hodně zjednodušený pohled. Skutečná praxe je ale úplně jiná.

Nejenom já, ale i jiní lidé zastávající podobné funkce mají těžkou hlavu, když si před takovou skupinu sednou. Hlavní úlohou je vybalancovat vypjatou atmosféru plnou osobních či věcných střetů. Rozhodnout, zda výklad jednacího řádu je, nebo není správný. Tedy permanentní vřava. Je to hodně těžká práce, ale baví mě.

Působíte klidným a vyrovnaným dojmem. Jste taková i ve vypjatých chvílích?

Buď vám jsou tyto vlastnosti dané, nebo na nich musíte systematicky pracovat. Což je i můj případ. Vím, že se ode mne neočekává žádná nervozita, jsem tam od toho, abych zvládla jakoukoliv vzniklou situaci. Že přitom zažívám stres, že i fandím některé straně, nesmím dát najevo, protože musím jednat nestranně. Někdy mě však některá vystoupení svou vulgaritou, hloupostí či neschopností vést věcnou debatu, vnitřně hodně rozčílí.

Zbývá vám ještě nějaký čas na relaxaci?

Ano. Když si udělám den volna, tak si jej opravdu užívám. Nepřijímám žádná pozvání, neberu telefony a celý den věnuji sobě a svým blízkým.

Slyšela jsem, že připravujete akci na počest památky Nicolase Wintona.

Sir Nicolas Winton je pro mě jedním z nejdůležitějších a nejinspirativnějších lidí. Nesmírně si vážím, že jsem měla možnost se s ním osobně setkat a hovořit s ním. To, co udělal pro více než 600 židovských dětí, kterým za 2. světové války nezištně zachránil život, že o tomto svém činu po válce nikomu neřekl, ani své vlastní ženě, protože on sám to za nic mimořádného nepovažoval, je obdivuhodné.

Jsem nesmírně ráda, že se mi podařilo s podporou ministerstva školství jeho osud přenést do projektu, který míří mezi školáky. Myslím, že když se dnešní dětí budou učit o válce prostřednictvím příběhů dětí, velmi rychle pochopí, co to byl nacismus, fašismus, holocaust, válka. Příběh Nicolase Wintona a „jeho“ zachráněných dětí dokáže dnešním dětem přiblížit něco velice důležitého.

Váš dokonalý outfit nelze přehlédnout. Máte svého módního návrháře?

Čas od času se mi ozve nějaký módní návrhář, volají mi z různých butiků a nabízejí pomoc. Ale já už mám své zvyklosti, zavedený styl, který mi vyhovuje a cítím se v něm přirozeně.

Vaše doplňky, šátky, brože mají v sobě nějakou symboliku?

Nemají. Jsou pro mě ale velmi důležité především z praktického důvodu. Když pracuji přes den sama v kanceláři, mám na sobě například jen obyčejnou košili, nebo halenku. Ve chvíli, kdy ale přijímám návštěvu, či odcházím na jednání, šál či brož dodají mému oblečení slavnostnost, eleganci, šmrnc.

Je něco, co vás vyloženě nebaví?

Jednoznačně je to žehlení.

Politici často používají slovo pokora. Hledala byste u nich tuto vlastnost?

Nemyslím, že to je věc profese. Nemám ráda dělení lidí na politiky a nepolitiky. Stejně jako mezi politiky, tak i v jiných profesích či skupinách naleznete jedince s pokorou. A naopak.


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!

Doporučujeme

Články odjinud