Miska borůvek denně je prevencí infarktu, obezity, diabetu a prodlužuje život

Miska borůvek denně je prevencí infarktu, obezity, diabetu a prodlužuje život

Lékaři z amerického státu Maine považují borůvky za téměř zázračnou potravinu. Tomuto ovoci přisuzují skoro magické účinky, neboť pravidelnou konzumací člověk nejenže zpomalí stárnutí, ale chrání se před celou řadou chorob včetně těch nejzávažnějších – onemocněním srdce a cév, rakovinou, obezitou či diabetem.

„Pravidelná konzumace borůvek po osmi týdnech dokáže zlepšit metabolický syndrom či jeho vzniku dokonce zabránit,“ tvrdí autoři z University of Maine. Metabolický syndrom je lékařským pojmem označujícím kombinaci diabetu, vysokého krevního tlaku a obezity.

Osoby trpící metabolickým syndromem jsou ohroženy chorobami srdce, mrtvicí, infarktem a dalšími smrtelnými příhodami.

Borůvky obsahují obrovské množství polyfenolů – antioxidantů – které chrání buňky před poškozením a snižují vysoký krevní tlak. Omezuje se tak míra poškození výstelky cév a také zvyšuje citlivost vůči inzulínu, tělo lépe reaguje na výkyvy glukózy v krvi. To je prevencí cukrovky.

„Nejlepší je jíst denně misku syrových či sušených borůvek. Pokud ovoce tepelně upravíme, sníží se obsah polyfenolů, kvůli kterým mají takové blahodárné účinky na zdraví člověka, až o pětinu,“ tvrdí autoři studie z Mainu.

Doporučujeme

Články odjinud