Místa nakupování zaslíbená

Místa nakupování zaslíbená

Vánoční svátky spojené s nakupováním dárků bývají pro obchodníky doslova žní. Krize nekrize, každý by rád svého bližního obdaroval alespoň nějakou drobností. Přestože se zájem zákazníků přesunuje především na internet, jsou na světě místa, která úbytek zákazníků příliš nepociťují. Jsou to největší nákupní centra světa – mekky všech „shopaholiků“. Vybrali jsme pro vás tři.

The Dubai Mall, Dubaj, Spojené arabské emiráty

Největší nákupní centrum světa nalezneme kde jinde, než v mnoha rekordy ověnčené Dubaji. Jen za jediný týden navštíví tuto výkladní skříň Arábie přes tři čtvrtě miliónu turistů z celého světa. Tento měsíc (4. listopadu) uplynuly přesně tři roky od jeho otevření. Na zákazníka zde čeká 1200 obchodů na ploše téměř padesáti fotbalových hřišť, které za jediný den neproběhne ani maratonec. Luxusní zboží zde většinou pořídíte levněji než v Česku a je vskutku z čeho vybírat. Po nákupu si můžete odpočinout u uměle vybudovaného vodopádu či se pokochat pohledem do největšího akvária světa. Otevřeno je každý den a klimatizované taxi vás na místo dopraví v přepočtu za 6 Kč/km.

SM City North EDSA, Quezon City, Filipíny

Dalším gigantem mezi obchodními centry je obchodní komplex SM City North EDSA ve filipínském Quezon City. Výstavba započala již v roce 1985 a první etapa byla dokončena o tři roky později. Od té doby bylo několikrát rozšířeno a modernizováno. V roce 2009 byla otevřena střešní zahrada, která spojuje jednotlivé sekce obchodního centra. Zahrada s 55 druhy stromů a rostlin slouží nejen jako spojnice mezi budovami, ale i jako oáza klidu a odpočinku nejen pro zákazníky, ale i pro ostatní obyvatele města. Nalezneme zde okolo 1100 obchodů na pronajímatelné ploše 482.878 m2 a více než 8000 parkovacích míst.

New South China Mall, Dongguan, Čína

Pokud bychom porovnávali rozměry obchodních pronajímatelných ploch, zcela jistě by na plné čáře vyhrál obchodní komplex New South China Mall v provincii Dongguan v Číně. Obchodní výměr u této megalomanské stavby postavené v roce 2005 činí více než 650.000m2 a je zde k dispozici místo pro 2350 obchodů. Má to ovšem jeden háček. Skoro celé obchodní centrum zeje prázdnotou. Při stavbě budovy se nikdo nezaobíral tolik potřebnou dopravní dostupností a budova tak stojí na odlehlém místě zcela nevyužita. Proto se jí také výstižně přezdívá „obchodní centrum duchů“.

ČTĚTE TAKÉ:
Orbion: Portál pro cestovatele


POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!

Foto: Shutterstock a Wikipedia

Doporučujeme

Články odjinud