Mistrovské šaty

Mistrovské šaty

Každá přehlídka nesoucí jméno Dior se netrpělivě očekává po celém světě. O to více to platí o prezentaci haute couture, na které návrhář John Galliano představuje nejfantastičtější modely z těch nejlepší látek, ručních výšivek a náročně zdobených třeba i zlatem.

Nikde jinde byste nespatřili šaty inspirované slavnými obrazy a hudbou Led Zeppelin. Tohoto mistrovského kousku se může zhostit pouze jediný designér a tím je právě excentrický Angličan John Galliano, kterému rozhodně nechybí troufalost a odvaha, která se promítá do jeho díla. Zvláště pak u kolekce haute couture pro módní dům Dior. Zde může návrhář naplno pustit uzdu své fantazii a nejdivočejším představám.

Koncem ledna se opět do Paříže sjela světová elita, která neváhá investovat do svých šatníků velmi vysoké částky. Díky této klientele se dvakrát ročně konají haute couture přehlídky a salóny pro ně měsíce připravují nákladné a řemeslně náročné modely. Stejně tomu je i v bílém paláci nesoucí na štítu jméno Christiana Diora v samém srdci metropole nad Seinou.

Poslední kolekce na jaro – léto 2008 opět nezklamala. Extravagantní střihy vyvedené z nejkrásnějších a nejjemnějších látek, jaké si jen lze představit, doplnily neskutečně krásné a stejně tak náročné ruční výšivky. Dlouhé týdny a měsíce korálek po korálku, steh po stehu vznikaly pod rukama těch nejzručnějších švadlen fantastické kreace, na kterých je umění této armády pilných „dělnic“ vidět na první pohled.

Kilometry hedvábí s lesklým povrchem vyvedené v elektrizující paletě barev skvěle vynikly na elegantním přehlídkovém molem, které zdobilo velké množství černého taftu a kožešin spolu se stříbrným hedvábím.

Bohatství a opulence látek a střihu skvěle doplnila jemnost a křehkost ručních výšivek, nad nimiž poskočilo srdce nejen majetné klientely, která zaplnila prostor kolem mola, na kterém se promenovala elita současných modelek. Štíhlé postavy dívek zdůraznil Galliano přiléhavými modely. Jejich křehká linie ramen zase vynikla v nadýchaných kabátech a nepřehlédnutelných večerních robách.

Nebyl by to ani Galliano, kdyby celkový styling manekýnek nehnal do extrému. Extravagantní šaty a kostýmy doplnil divokými účesy a roztodivnými pokrývkami hlavy. Vedle sebe se tak procházel plechový jedovatě zelený „kyblík“, cihlově červené umělohmotné květiny či pestrobarevné peří exotických ptáků. Kadeřníci vytvořily účesy inspirované slavnou editorkou Vogue Dianou Vreelend, která nosila výrazné drdoly a také nepopřeli vášeň pro výtvarné umění, vlasy závěrečné části show jako by vypadly z obrazů Gustava Klimta.

Ačkoliv Galliano převedl extravagantní modely, které ještě umocnil botami v japonském duchu na ultra-vysoké platformě, celá kolekce je překvapivě šik a nadmíru elegantní, i když si jednotlivé modely vyžadují odvahu k jejich nošení. Všechny ty kilometry látek, tisíce korálků a krystalů a výrazné odstíny rudé, oranžové, žluté, purpurové a tyrkysové mají ve výsledku rozhodně něco do sebe.

Foto: Dior

Doporučujeme

Články odjinud