Mistrovství světa v luštění sudoku 2007 začne v Praze

Mistrovství světa v luštění sudoku 2007 začne v Praze

Hlavní město České republiky přivítá již ve středu účastníky 2. Mistrovství světa v luštění sudoku. Nejlepší luštitelé sudoku z 31 zemí budou poměřovat svůj důvtip a logické myšlení od 28. března do 1. dubna 2007 v pražském Top Hotelu.

Na mistrovství nebudou chybět zástupci hádankářských velmocí, jako jsou USA, Japonsko, Německo, přijedou ale i reprezentanti Indie, Filipín, Turecka a poprvé se představí i hádankáři z Číny. Evropa bude mít na šampionátu výrazné zastoupení. Pestré národnostní složení ztvrzuje, že sudoku okouzlilo celý svět a stalo se nejoblíbenějším a nejrozšířenějším hlavolamem současnosti. Oficiální internetové stránky mistrovství světa jsou http://www.sudoku07.com>www.sudoku07.com, kde zájemci budou moci sledovat přímý přenos celého klání.

“V Praze se sejde světová špička, mozkový trust sudoku. V oboru jde o událost významu mistrovství světa v atletice nebo v kopané. Ti nejlepší uchazeči dokáží vyluštit nejtěžší formáty sudoku za několik minut,“ říká Vítězslav Koudelka, předseda Světové hádankářské federace a zároveň ředitel Mistrovství světa v luštění sudoku 2007.

Šampionátu u nás předcházelo lednové Airwaves Mistrovství České republiky v luštění sudoku. Mistryní republiky se stala dvaatřicetiletá Jana Tylová z Mostu, která je rovněž držitelkou titulu mistryně světa v luštění sudoku 2006. Společně s Janou Tylovou bude Českou republiku na nadcházejícím 2. Mistrovství světa reprezentovat dalších 5 finalistů Airwaves Mistrovství České republiky.

Na druhém místě republikového šampionátu skončil šestadvacetiletý Brňan Pavel Pellar, třetím byl patnáctiletý brněnský talent Jakub Ondroušek, který se stal druhou hvězdou klání. Po čtyřech hodinách suverénně zvítězil v základní části a pouze jedno zaváhání ve finále ho připravilo o titul mistra republiky. Mezi reprezentanty dále patří Vendula Šíchová, Robert Babilon a Petr Nepovím.

„Sudoku se pravidelně věnuje více než pětina Čechů, v západní Evropě je to možná ještě více,“ říká Vítězslav Koudelka. „V řadě médií se sudoku podařilo během krátké doby vytěsnit klasické křížovky. Počítáme proto s velkým zájmem soutěžících z celého světa.“ Zájem je dán rovněž tím, že se lidé naučili sudoku řešit v novinách a časopisech, na mobilu, v palmtopech i on-line na internetu. To vše sudoku činí stále atraktivnější hrou. Tvrzení o popularitě sudoku potvrzuje i to, že loni poprvé muselo být sudoku pro enormní nápor soutěžících vyčleněno z Mistrovství světa v luštění logických hádanek.

Cílem hry sudoku je doplnit chybějící čísla 1 až 9 v předem dané předvyplněné tabulce. Tato tabulka je rozdělená na 9x9 polí, která jsou seskupena do 9 čtverců (3x3). K předem vyplněným číslům je potřeba doplnit další čísla tak, aby platilo, že v každé řadě, v každém sloupci a v každém z devíti čtverců byla použita vždy všechna čísla jedna až devět. Čísla se nesmí opakovat v žádném sloupci, řadě nebo v malém čtverci.

zdroj: SMART Communication s.r.o. Více o mistrovství: www.sudoku07.com

Toto je základní sudoku, které bylo luštěno na Mistrovství České republiky. Můžete tedy alespoň trochu poměřit své síly s mistryní republiky Janou Tylovou. Jana dokázala toto sudoku vyřešit za pouhých 7 minut.

Své výsledky nám pište přímo do diskuse.

Doporučujeme

Články odjinud