Mít, či nemít velká prsa?

Mít, či nemít velká prsa?

Ano, tato otázka směřuje přímo do vašeho dekoltu… Prsa totiž patří mezi nejpřetřásanější témata k hovoru. Nejen mezi ženami. A protože nároky mužů bývají v tomto směru často poněkud „nadsazené“, nepřestanou vám ani při největší spokojenosti úvahy o možných změnách vrtat v hlavě.

Kuriózní na celé věci je hlavně to, že ženy obvykle prahnou po tom, aby se o nich mluvilo jako o křehkých a drobných bytostech, ovšem přijdeli řeč na poprsí, doufají v charakteristiku, jako je: pořádná, pevná atd.

Přitom menší ňadra skýtají mnohé výhody, třeba při sportu nebo nakupování oblečení. Jenže to by musela sklízet stejný obdiv jako právě dmoucí výstřih. Ten sice představuje pěknou zátěž pro záda své majitelky a taky dřívější dopady gravitace, ale pořád má jaksi navrch…

O tom, co je tak akorát, rozhoduje asi jen osobní vkus, priority a tak trochu trend dané doby. Ohlédneteli se totiž asi dvě desetiletí zpátky, převládal boom okázalé přebujelosti. Ten se naštěstí rychle uchýlil výhradně do porno průmyslu a dnes se poptávka soustředí sice na zvětšování, ale takové, které nebude křičet „Plastika!“ na první dobrou.

Dámy, které se k takovému kroku odhodlávají, totiž čím dál víc upřednostňují přirozenost. A světe, div se, i s tou prapodivnou silikonovou věcí pod kůží skutečně nemusí být vůbec nic poznat! Podle odborníků dokonce ani tehdy, když si žena lehne. Dobře odvedená práce bez nepřiměřených požadavků prý dokáže zajistit, že se umělá ňadra chovají stejně jako přirozená.

Současná móda navíc nahrává velké rozmanitosti, takže ani ženy s minimálními velikostmi nejsou out. Důkazem budiž slavné tváře, jako Keira Knightley či Natalie Portman, které si z téměř plochého hrudníku nic nedělají. Pravdou je, že ne všechny dámy dokážou vystupovat se stejnou sebejistotou.

A když se k tomu přičte nevhodné popichování partnera, je u nich na trauma zaděláno. Nedej bože, aby si trápení právě s touto partií nesly z puberty z opačných důvodů – kvůli velkým prsům, které se stávaly terčem posmívání hloupých spolužáků. Zkrátka a dobře, ňadra jsou na každý pád symbolem ženskosti. Takže jakékoli narážky nebo vsugerovaná přesvědčení mohou pěkně pošramotit sebevědomí. A je na každé z vás, jaký k případným nejistotám zaujmete postoj.

PUSH-UP

Ale vraťme se k tomu, co aktuálně máte. Ať už vám totiž příroda nadělila, nebo vás trochu vynechala, dřív nebo později zaregistrujete, že to bez pravidelné péče nepůjde. Hormonální změny v těhotenství, redukční diety, pobyt na slunci nebo prostě jen stárnutí umí své. A ačkoli je prsní sval existující veličina, nachází se pod vrstvou tuku a mnohem tenčí, namáhanější kůže než na zbytku těla.

Je tudíž potřeba pro celkovou pevnost vyvinout větší úsilí. Nezdá se to, ale i tak banální finta, jakou je střídání teplé a studené sprchy pro větší prokrvení, elasticitu a pružnost, dokáže pomoci. Pokud k tomu přidáte jemnou masáž žínkou nebo kostkami ledu zabalenými do gázy prováděnou odzdola nahoru krouživými pohyby, neuděláte chybu. Vlastně cokoli budete chtít pro své poprsí udělat, směrujte proti gravitaci. To je základ!

NA PODPOŘE

Koneckonců i se zpevňujícími přípravky (např. od značek Talika, Sampar, Avon atp.) můžete ledacos dohnat. Chce to jen připravit jim správnou půdu, aby mohly předvést své umění v plné síle. Tedy hladký povrch kůže zbavený odumřelých buněk, které jinak překáží v pronikání účinných látek. Čím toho docílíte? Jemnými tahy kartáčem anebo peelingem.

Počítejte jen s tím, že se zvětšováním prsou si dokáže poradit pouze plastická chirurgie. Spoléhat se na to, že s krémy, séry nebo maskami rozměr poskočí o několik velikostí, je bláhové. Dočkáte se tak maximálně zpevnění, větší pružnosti a hezčího vzhledu. Dokonce ani s přibráním několika kil si úplně nepomůžete. Obvod hrudníku je sice do jisté míry závislý na obsahu tuku, ale sama jistě víte, že se přibírání vždycky zákonitě odrazí v problémové partii nežli tam, kde byste si zrovna přála…

Veškeré snažení si také můžete pěkně zhatit, pokud si libujete v opalování nahoře bez. Nedej bože, bez ochranného opalovacího krému. Sluníčko, jak známo, vysušuje a urychluje stárnutí, což se na jemné pokožce prsou snadno projeví.

P. S.: Ke krásným ňadrům patří i dokonale hladký dekolt. A aby takový byl a co nejdéle v této podobě vytrval, snažte se, kromě obligátní zpevňující péče, přidat ještě spánek výhradně na zádech. Snění na boku nebo na břiše neprospívá!

V POHYBU

Pomocnou ruku ve vytvarování a zpevnění dokáže podat pravidelné cvičení. Posílené svalstvo totiž pomáhá udržovat žlázy i tukovou tkáň v žádoucí poloze. Takže i pohled na „trénované“ poprsí bude nepoměrně atraktivnější. Jaká je osvědčená sestava?

Ve stoji nebo vsedě s rovnými zády zvedněte lokty do úrovně ramen, dlaně spojte asi deset centimetrů před tělem a tlačte je k sobě vší silou několik vteřin. Povolte. Poté zvedněte paže, spojte je nad hlavou, pokrčte v loktech a pár vteřin tiskněte chvíli proti sobě. Nakonec si ještě lehněte na břicho s dlaněmi vedle ramen, vzepřete se vzhůru, ale kolena přitom nechte na zemi. Ohýbejte lokty tak, že se hrudníkem skoro dotknete země, a zase jděte zpátky do vzporu. Každý cvik opakujte desetkrát, pokud možno dvakrát denně.

POMOCNÁ SÍLA

Veškerá výše zmíněná snaha ovšem bude zbytečná, pokud se budete vyhýbat nošení podprsenky. Dobře padnoucí prádlo je totiž nejen dobrou oporou, ale také dodá vašim vnadám atraktivnější vzhled. Nabídka je opravdu široká, záleží jen na tom, pro jaké účely má podprsenka sloužit. Protože například na sportovní aktivity musí být pevnější než obvykle.

V každém případě by vás neměla nikde tlačit ani být příliš volná – tzn. měla by se chovat jako druhá kůže. Proto zboží vždycky(!) před koupí zkoušejte. Na holé tělo. A pokud byste chtěla podprsenku pod určité šaty přece jen oželet, ale přitom by to nějakou oporu chtělo, pořiďte si nalepovací košíčky bez ramínek a spodního lemu (prodává např. Lindex). Přisají se, ale neprozradí…

Článek vyšel v časopise Moje Psychologie

Doporučujeme

Články odjinud