Mladá elegance

Mladá elegance

Již několikrát jsme vám představili talentové módní návrháře z exotických krajin a ani dnešek nebude výjimkou. Velké naděje na poli vysoké krejčoviny lze vkládat do libanonského designéra Ramiho Salamouna. Stačí letmý pohled na jeho tvorbu ihned si vás získá.

Stejně jako jeho kolegové z Blízkého Východu se i Rami zaměřuje na ženskou krásu a nadčasovou a přitom výraznou eleganci. Jeho kreace přesně vystihují, po čem ženu ve skrytu duše touží – dech beroucí krásu, neokoukaný půvab, nepřehlédnutelnou originalitu a samozřejmě báječný pocit ze skvělého vzhledu. Připočteme-li k tomu kvalitu látek importovaných z Francie a zpracování vyhlášenými krejčími z arabských zemí, dostaneme přímo „vražednou“ kombinaci.

Rami Salamoun mistrně kombinuje klasický styl s aktuálními trendy a technologiemi, čímž dostává jeho práce skutečně mezinárodní uplatnění. Hodí se stejně dobře do královského paláce arabské princezny, na červený koberec v Hollywoodu i na ples v Paříži. Což ostatně jasně dokazuje i zimní kolekce společenských šatů. Ta se nese v duchu temné, typicky zimní barevné palety, na jejímž základě rozehrávají rafinovanou hru smyslné prostřihy, náročné zdobení a rafinované vlečky. Každý jednotlivý model přímo hýčká křivky ženského těla, které vyzdvihuje na pomyslný trůn veškeré krásy. To vše však při plném zachování elegance a šik stylu, bez jediné špetky vulgarity.

Rami Salamoun se učil umění vysoké krejčoviny u vyhlášených mistrů tohoto oboru, ale nesnaží se je kopírovat, jde si svou cestou a buduje svůj vlastní, nezaměnitelný rukopis. S látkami zachází tak, aby zcela lichotily tělu nositelky budoucích šatů a zároveň, abych výsledná kreace byla malým uměleckým dílem. Jemné výšivky a delikátní vzory nebojují s vlastní látkou a šaty zase se svou majitelkou, vše se vzájemně doplňuje v dokonalé harmonii.

Mladistvý duch linie lze přičíst věku jejího autora. Rami začal navrhovat ve věku pouhých 11 let, o 7 let později se stal zcela samostatným návrhářem a ve 20ti letech otevřel vlastní módní dům. To není ve světě módy často k vidění. Mezi úspěšným módními designéry najdete jen málo těch, kterým není méně než 35 let. Stejně raketový start měl ze současníků snad jen americký návrhář Zac Posen, kterému značně pomohla tamní edice módního magazínu Vogue a především jeho šéfredaktorka Anna Wintour.

Kolekce podzim – zima 2009/2010

Přehlídka Jaro – Léto 2009

Foto: Michel Sabbagh

Doporučujeme

Články odjinud