Mladí lidé se vracejí do garsoniér

Mladí lidé se vracejí do garsoniér

Prodej nejmenších bytů roste. Výrazně se na tom podílejí mladé páry, při hledání prvního bydlení znovu objevují kouzlo garsoniér a malých jednopokojových bytů. Ještě před dvěma lety přitom žádali nejvíce byty 2+1 a 2+kk.

„Garsoniéru jako první bydlení nyní volí více než polovina mladých lidí, kteří naším prostřednictvím hledají byt. Ještě před rokem to přitom podle naší databáze byla necelá třetina. Důvodem jsou jednak důsledky finanční krize a situace na trhu s hypotékami, ale i změněný přístup mladých ke společnému  bydlení,“ uvedl šéf realitních makléřů společnosti MEXX Reality Josef Šinágl.

„Typickým prvním bytem v Praze je nyní garsoniéra ve starším cihlovém domě s 30 m2 a s cenou cca 2,3 milionu korun,“ sdělil Šinágl.

Z diskusí realitních makléřů s kupujícími vyplývá, že mladí lidé při nákupu prvního bydlení již nechtějí tolik riskovat větší zadlužení. Ale jsou zde i další důvody. Čím dál více si mladí lidé uvědomují, jak složitě se řeší spory o vypořádání majetku, pokud mají společnou hypotéku a rozhodnou se pro rozchod. Proto si častěji hypotéku bere jen jeden z páru a kupuje levnější nemovitost.

Realitní experti přitom na základě diskusí s klienty očekávají, že první bydlení budou mladé páry měnit za větší prostory v horizontu pěti let. „Mnoho z nich říká, když se nám soužití osvědčí, nebudeme se bát většího výdaje. Samozřejmě bude záležet i na ekonomických ukazatelích,“ dodal Šinágl.

Zdroj: Svengali Com.

Doporučujeme

Články odjinud