Mladí lidé si z dovolené vozí nepříjemné suvenýry

Mladí lidé si z dovolené vozí nepříjemné suvenýry

Ptáte se, jaký suvenýr si mladí lidé vozí nejčastěji ze svého výletu do zahraničí? Nejde o žádnou typickou věc pro tu kterou zemi, ale o pohlavně přenosné choroby. Nakažených lidí při sexu na dovolené přitom nezadržitelně rok co rok přibývá, konstatovala doktorka Karen Rogstadová z Royal Hallamshire Hospital v britském Sheffieldu, podle níž za zvyšující se číslo může nezodpovědnost mládeže.

Mnoho mladých lidí totiž během dovolené provozuje rizikový nechráněný sex. Vedle stoupajícího počtu nakažených virem HIV se také zvyšuje počet případů onemocnění pohlavně přenosnými infekčními onemocněními jako jsou chlamydie, syfilis, kapavka nebo herpes.

"Mezi lety 2000 a 2002 se ve Velké Británii nejvíce ze všech nakažených heterosexuálních mužů virem HIV infikovalo v zahraničí," varuje Rogstadová. Podle další britské studie více než čtvrtina turistů, kteří vycestují do zahraničí, spí v cizí zemi poprvé s novým partnerem, přičemž neuvěřitelné dvě třetiny nepoužívají kondom. Podle Rogstadové je takové chování v dnešní době odsouzeníhodné.

"Výletníci jsou přitom ze všech stran varováni, aby na svých cestách provozovali jen chráněný sex, hlavně vyrážejí-li do rozvojových zemí," uvedla lékařka a dodala, že promiskuita kvete především mezi mladými lidmi.

Náhodný průzkum mezi turisty na Tenerife odhalil, že více než padesát procent lidí mladších pětadvaceti let se tu oddalo sexu s někým novým.

"Mladí lidé by si po návratu z ciziny měli dodat odvahu a zajít k lékaři na testy pohlavně přenosných nemocí a také na těhotenské testy," doporučuje doktorka Karen Rogstadová. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud