Mlčení je hrobem manželství

Mlčení je hrobem manželství

Unikne tomu málokterá žena. Po několika letech jinak harmonického manželského soužití jen obtížně vyláká svého životního partnera ke slovní komunikaci. Ráno se její druh raději skryje za novinami, večer, protože se cítí unaven, ho spíš zaujme televize. Jak zjistili psychologové, po šesti letech od sňatku spolu hovoří manželé v průměru pouhých deset minut denně.

Takzvané velké mužské mlčení ovšem podle berlínské vědkyně Konstanze Fakihové neznamená, že by měli výhrady vůči své choti nebo se na ni zlobili. "Většina z nich jenom nedokáže ventilovat své vnitřní pocity. Navíc se domnívají, že za léta vzájemného soužití si už rozumějí beze slov."

Psycholožka zároveň podává návod, jak neblahý stav zlepšit. A nabádá k trpělivosti, která, jak známo, přináší ovoce. Ženám doporučuje program, který se podle jejích zkušeností osvědčuje už za pouhé čtyři týdny.

"Začněte s otázkami, které si vyžadují delší odpověď," radí jim. "Mluvte o přátelích, o partnerově i svém zaměstnání. Mazlete se s ním, vískejte ho ve vlasech, polibte ho v okamžiku, kdy je v naprosté pohodě. Překvapte ho večeří při svíčkách. Jděte s ním na procházku, na koncert jeho oblíbené skupiny. Sdílejte s ním společného koníčka. A hlavně mějte na paměti, že pro udržení vztahu je lepší se bouřlivě hádat, než mlčky chodit kolem sebe," doporučuje Konstanze Fakihová. (Plus)

Jak probíráte s manželem choulostivé záležitosti?

Doporučujeme

Články odjinud