Mléčné výrobky prodlužují dětem život, tvrdí australští vědci

19. 8. 2009
Mléčné výrobky prodlužují dětem život, tvrdí australští vědci
Děti, které jedí dost mléčných výrobků jako jsou sýry a jogurty a pijí dost mléka, si zvyšují šanci, že se dožijí vyššího věku.

Vědci z univerzity v anglickém Bristolu a australském Queenslandu sledovali po 65 let 4 376 dětí, které se narodily ve 30. letech 20. století.

Zjistili, že lidé, kteří jedli více mléčných výrobků v dětství, byli méně náchylní k mrtvicím a dalším smrtelným příhodám. A ačkoliv mléko obsahuje tuky a cholesterol, zdá se, že jeho konzumace nezvyšuje riziko srdečních chorob. Podle BBC tyto výsledky podporují představu, že by školní děti měly dostávat mléko, jako tomu dříve bývalo.

Tato dlouhodobá studie se zabývala stravovacími návyky v rodinách, zvláště pak na konzumaci mléčných výrobků. Zjistilo se, že vyšší příjem vápníku, už 400 mg denně, což je tolik, kolik je v půl litru mléka, snižuje riziko mrtvice o 60 procent. Tři porce mléčných výrobků denně - například sklenka mléka, kelímek jogurtu a kousek sýra - přitom zajistí člověku zcela dostatečné množství vápníku.

A o ten zřejmě jde. Vědci sice museli vzít v potaz, že děti, které jedly více mléčných výrobků, většinou pocházely z bohatších rodin a měly obecně vyšší životní úroveň.

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Na vaše dobré slovo trpělivě čeká váš potomek nebo rodič. Mars vás varuje před tím, abyste je ignorovali, protože by se to už brzy mohlo obrátit proti vám. Nejste přece v jádru špatní…

Nejčtenější články