Mléko - Stejně jako na chuti záleží i na obsahu …

Mléko - Stejně jako na chuti záleží i na obsahu …

Mléko a mléčné výrobky opět získávají na oblibě. Po prudkém poklesu konzumace mléčných výrobků na počátku devadesátých let, kdy se spotřeba mléka na jednoho obyvatele v České republice snížila téměř na úroveň států Afriky, se podíl mléka v našem jídelníčku v posledních čtyřech letech postupně zvyšuje.

Pokud pijeme čerstvé mléko je pro nás důležitá nejenom jeho výživová hodnota, ale také chuť a vůně. Někteří pamětníci s oblibou vzpomínají na pití čerstvě nadojeného mléka. To v dnešní době odborníci nedoporučují. Konzumace syrového mléka není vhodná z důvodu přítomnosti bakterií, které mohou způsobit závažná onemocnění. Proto je důležité syrové mléko před konzumací ošetřit. Pro zachování výživové hodnoty, chutě i vůně mléka je zapotřebí zvolit co nejšetrnější metodu. Tou je v současnosti uznávaná a rozšířená pasterizace. Jedná se o nejšetrnější a také nejpoužívanější způsob zajištění mikrobiologické nezávadnosti mléka. Při pasterizaci jsou ztráty vitamínů a minerálních látek nízké, a proto si mléko zachová svou typickou chuť i vůni. Trend konzumace čerstvého mléka je patrný nejen u nás, ale také v mnohých zemích Evropské Unie. Spotřebitelé dávají přednost tradiční chuti čerstvého mléka, která je nejlépe zachovaná v pasterovaném plnotučném mléce.

Proč kvalita čerstvého mléka vynikne nejlépe v mléku plnotučném? Chuť mléka úzce souvisí s obsahem tuku. Čím je jeho obsah bližší k obsahu přirozenému, tím je mléko chutnější. Plnost chuti totiž závisí na rozpouštění aromatických látek v tuku. Pokud tuk odstraníme, nechtěně se zbavíme i části aromatických látek. Také vitaminy rozpustné v tucích současně s tuky z mléka zmizí. Z těchto důvodů je lepší dát přednost mléku plnotučnému či polotučnému, než mléku nízkotučnému. Pokud nejsme obézní nebo nemáme vysokou hladinu cholesterolu v krvi, není důvod pít mléko nízkotučné.



„Nikdo nepochybuje o tom, že tuky jsou důležitou součástí naší potravy. Z hlediska jejich příjmu je vhodnější zvolit tuky přítomné v plnotučném mléce než tuky v uzeninách, krémových zákuscích či smažených jídlech,“ řekla RNDr. Ludmila Oliveriusová, CSc., odborník na zdravou výživu. „Mléčný tuk využívají střevní bakterie a rozkládají ho na speciální látky, které podporují regeneraci buněk střevní sliznice tlustého střeva. Tyto buňky jsou vystaveny řadě negativních vlivů a nevhodná skladba jídelníčku tomuto působení napomáhá. Látky vytvářené bakteriemi tak tyto nepříznivé vlivy snižují a spolupůsobí při snížení rizika rakoviny tlustého střeva,“dodala.

„Představa o množství tuků a energie přítomné v mléce a mléčných výrobcích je mnohdy zkreslená. Mnoho z nás nenapadne, že obsah energie ve 100 ml mléka je srovnatelný s obsahem energie ve stejném množství sladkých nápojů. Proto je dobře zvažovat svůj celkový denní příjem tuků a energie a šetřit jimi na takových druzích potravin, které mají nízkou nebo žádnou nutriční hodnotu,“ doporučuje RNDr. Ludmila Oliveriusová, CSc. V řadě mléčných výrobků se udává obsah tuku v sušině. Je nutné si uvědomit, že sušina tvoří pouze část výrobku. To je způsobeno tím, že mléčné výrobky obsahují hodně vody. Proto je absolutní obsah tuku podstatně nižší. Např. tučný tvaroh obsahuje jen 10% tuku, smetanový tavený sýr s obsahem 65% t.v.s. obsahuje 29% tuku absolutního, ementál s obsahem 45% t.v s. obsahuje 28% tuku absolutního. V porovnání s uzeninami, které obvykle obsahují od 30% tuku výše, se jedná o hodnoty podstatně nižší. Přehledné srovnání obsahu tuku v běžných potravinách je součástí přiložené tabulky.

Doporučení na závěr: Konzumací čerstvého pasterovaného mléka obohatíme jídelníček a prospějeme svému zdraví. Výrobky mnoha českých mlékáren označené logem „Čerstvé mléko“ jsou nejen zdravé, ale také výborně chutnají.

Přehled běžných potravin s informací o obsahu tuku

Název potravinyObsah tuku ve 100 g potraviny
plnotučné mléko 3%3 g
ryby sladkovodní-6 g
ryby mořské10 g
kuře, krůta (bez kůže)4-5 g
vepřový bůček47 g
vepřová kýta18 g
čabajka48 g
poličan37 g
párky30 g
eidam 30% tuku v sušině15 g
eidam 45% tuku v sušině25 g
ementál 45% tuku v sušině28 g
jemný tvaroh2 g
tučný tvaroh11 g
lahůdkový tavený sýr 65% tuku v sušině29 g
tavené sýry 40% tuku v sušině15 g
nízkotučné sýry 25-30% tuku v sušině6-10 g


Připraveno ve spolupráci s RNDr. Ludmilou Oliveriusovou, CSc.

Doporučujeme

Články odjinud