Mleté maso v hlavní roli | Zdroj: Ondřej Košík

Zdroj: Ondřej Košík

Mleté maso v hlavní roli

Jestli už se vám přejedly karbanátky, „holanďan“ či sekaná, zkuste něco o trochu fajnovějšího. Třeba báječné slané muffiny, masem plněnou cuketu nebo knedlíčky v asijském stylu.

Muffiny z mletého krůtího masa s kaší

4 porce - příprava: 40 minut

  • 500 g mletého krůtího masa
  • 1 vejce
  • 200 g cherry rajčátek
  • 1 červená cibule
  • 1 menší cuketa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička sladké papriky
  • sůl a pepř
  • strouhanka na zahuštění

BRAMBOROVÁ KAŠE:

  • 500 g brambor typu B
  • sůl
  • 50 g másla
  • 150 ml plnotučného mléka
  • opražená slanina a pažitka na ozdobu

V míse smíchejte mleté maso s vejcem, nasekanými cherry rajčátky, cibulí, cuketou a česnekem. Dochuťte sladkou paprikou, solí a pepřem. Podle potřeby do směsi přidejte strouhanku, aby se příliš nelepila. Vytvarujte kuličky o velikosti formiček na muffiny, vložte je dovnitř a pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 20 až 30 minut.

Mezitím oloupejte brambory, nakrájejte je na menší kousky a vařte v osolené vodě doměkka, asi 10 minut. Poté slijte vodu, brambory vyšlehejte s máslem a ohřátým mlékem. Hotové muffiny ozdobte kaší a zasypte nasucho orestovanou slaninou a pažitkou.

Náš TIP: Muffiny můžete připravit i z mletého vepřového masa, zkuste do nich přidat mandle nebo kousky slaniny.


Plněné cukety

4 porce - příprava: 40 minut

  • 2–3 středně velké cukety
  • 400 g mletého hovězího masa
  • 3 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g čedaru
  • sůl a pepř
  • strouhanka na zahuštění

Cukety nakrájejte na větší špalíčky. Dužninu vydlabejte, smíchejte ji s mletým masem, nasekanou šalotkou i česnekem a nastrouhaným sýrem. Dochuťte solí a pepřem. Podle potřeby zahustěte strouhankou, aby se směs nelepila. Naplňte jí vydlabané cukety, vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, bude to trvat asi 20 minut.

Náš TIP: Místo mleté sladké papriky můžete použít pálivou nebo jiný oblíbený druh koření. Cukety můžete před pečením posypat strouhaným sýrem.


Roláda s mletým masem a zeleninou

4 porce - příprava: 50 minut

  • 2 chlazená listová těsta
  • 500 g mletého masa (mix vepřové a hovězí)
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 menší mrkve
  • 1 středně velká brambora typu B
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 vejce + 1 na potření
  • rozmarýn
  • sůl a pepř

Na olivovém oleji orestujte na malé kousky nakrájenou cibuli, řapíkatý celer a mrkev, ke konci přidejte nasekaný česnek a rozmarýn na provonění. Nechte zlehka vychladnout, poté smíchejte s mletým masem a vejcem, dochuťte solí a pepřem. Rozložte pláty listového těsta, do jejich středu naneste masovou směs a zarolujte. Okraje upevněte. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Rolády potřete vyšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova, asi 30 minut.


Wonton knedlíčky

4 porce - příprava: 60 minut

  • 200 g mletého vepřového masa
  • 200 g krevet
  • 3 jarní cibulky
  • hrst čerstvého koriandru
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 1 lžíce kukuřičné mouky
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového vína
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 250 g balení chlazeného wonton těsta (asi 40 plátků)

OMÁČKA:

  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1–2 chilli papričky

Mleté maso smíchejte s nakrájenými očištěnými krevetami, nasekanou cibulkou a koriandrem, strouhaným zázvorem a moukou. Dochuťte sójovou omáčkou, vínem a sezamovým olejem. Připravte si knedlíčky. Těsto dejte do dlaně, potřete vodou a naplňte směsí. Zabalte, nahoře zatočte. Přendejte do napařováčku na propíchaný pečicí papír a vařte v páře 8 minut. Podávejte se sójovou omáčkou s rýžovým octem, cukrem, sezamovým olejem a nasekanými chilli papričkami.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud