Jestli už se vám přejedly karbanátky, „holanďan“ či sekaná, zkuste něco o trochu fajnovějšího. Třeba báječné slané muffiny, masem plněnou cuketu nebo knedlíčky v asijském stylu.
Muffiny z mletého krůtího masa s kaší
4 porce - příprava: 40 minut
- 500 g mletého krůtího masa
- 1 vejce
- 200 g cherry rajčátek
- 1 červená cibule
- 1 menší cuketa
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička sladké papriky
- sůl a pepř
- strouhanka na zahuštění
BRAMBOROVÁ KAŠE:
- 500 g brambor typu B
- sůl
- 50 g másla
- 150 ml plnotučného mléka
- opražená slanina a pažitka na ozdobu
V míse smíchejte mleté maso s vejcem, nasekanými cherry rajčátky, cibulí, cuketou a česnekem. Dochuťte sladkou paprikou, solí a pepřem. Podle potřeby do směsi přidejte strouhanku, aby se příliš nelepila. Vytvarujte kuličky o velikosti formiček na muffiny, vložte je dovnitř a pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 20 až 30 minut.
Mezitím oloupejte brambory, nakrájejte je na menší kousky a vařte v osolené vodě doměkka, asi 10 minut. Poté slijte vodu, brambory vyšlehejte s máslem a ohřátým mlékem. Hotové muffiny ozdobte kaší a zasypte nasucho orestovanou slaninou a pažitkou.
Náš TIP: Muffiny můžete připravit i z mletého vepřového masa, zkuste do nich přidat mandle nebo kousky slaniny.
Plněné cukety
4 porce - příprava: 40 minut
- 2–3 středně velké cukety
- 400 g mletého hovězího masa
- 3 šalotky
- 2 stroužky česneku
- 100 g čedaru
- sůl a pepř
- strouhanka na zahuštění
Cukety nakrájejte na větší špalíčky. Dužninu vydlabejte, smíchejte ji s mletým masem, nasekanou šalotkou i česnekem a nastrouhaným sýrem. Dochuťte solí a pepřem. Podle potřeby zahustěte strouhankou, aby se směs nelepila. Naplňte jí vydlabané cukety, vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, bude to trvat asi 20 minut.
Náš TIP: Místo mleté sladké papriky můžete použít pálivou nebo jiný oblíbený druh koření. Cukety můžete před pečením posypat strouhaným sýrem.
Roláda s mletým masem a zeleninou
4 porce - příprava: 50 minut
- 2 chlazená listová těsta
- 500 g mletého masa (mix vepřové a hovězí)
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 menší mrkve
- 1 středně velká brambora typu B
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 vejce + 1 na potření
- rozmarýn
- sůl a pepř
Na olivovém oleji orestujte na malé kousky nakrájenou cibuli, řapíkatý celer a mrkev, ke konci přidejte nasekaný česnek a rozmarýn na provonění. Nechte zlehka vychladnout, poté smíchejte s mletým masem a vejcem, dochuťte solí a pepřem. Rozložte pláty listového těsta, do jejich středu naneste masovou směs a zarolujte. Okraje upevněte. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Rolády potřete vyšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova, asi 30 minut.
Wonton knedlíčky
4 porce - příprava: 60 minut
- 200 g mletého vepřového masa
- 200 g krevet
- 3 jarní cibulky
- hrst čerstvého koriandru
- 1 lžička strouhaného zázvoru
- 1 lžíce kukuřičné mouky
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce rýžového vína
- 1 lžíce sezamového oleje
- 250 g balení chlazeného wonton těsta (asi 40 plátků)
OMÁČKA:
- 4 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1–2 chilli papričky
Mleté maso smíchejte s nakrájenými očištěnými krevetami, nasekanou cibulkou a koriandrem, strouhaným zázvorem a moukou. Dochuťte sójovou omáčkou, vínem a sezamovým olejem. Připravte si knedlíčky. Těsto dejte do dlaně, potřete vodou a naplňte směsí. Zabalte, nahoře zatočte. Přendejte do napařováčku na propíchaný pečicí papír a vařte v páře 8 minut. Podávejte se sójovou omáčkou s rýžovým octem, cukrem, sezamovým olejem a nasekanými chilli papričkami.



Článek vyšel v časopise F.O.O.D.