Mleté maso v hlavní roli: Recept na masové kuličky i chilli con carne

20. 8. 2018
Je ideální pro začátečnice a dá se z něj uvařit vše od jednoduché rychlovky až po netradiční asijské karí. Použít můžete mleté hovězí, vepřové, jehněčí, ale i dietnější kuřecí a krůtí.

Indické karí 

Takhle jste mleté maso určitě ještě nejedla! Bez obav vsaďte na jehněčí, je šťavnaté a má skvělou chuť.

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 40 minut

POTŘEBUJETE (na 4 porce):

1 cibuli
2 stroužky česneku
4 cm dlouhý kousek zázvoru
2 zelené chilli papričky
3 lžíce oleje
2 mrkve
500 g mletého jehněčího
2 lžíce koření garam masala
2 lžičky kurkumy
1/2 konzervy rajčat
2 lžíce jogurtu
200 g mraženého hrášku
1 menší svazek koriandru

POSTUP:

V mixéru rozemelte cibuli, česnek, zázvor a chilli papričky. Vzniklou pastu orestujte na oleji, až začne vonět, pak přidejte maso a míchejte, dokud se neopeče. Přidejte na kousky nakrájenou mrkev. Zaprašte kořením, zalijte rajčaty a jogurtem a pomalu vařte 30 minut. Podle potřeby dolévejte po lžících vodu. Pak přidejte hrášek, vše povařte 5 minut a podávejte ozdobené čerstvým koriandrem.

Řecké kuličky s mátou

 

Když budete mít tu možnost, rozhodně je vyzkoušejte s jehněčím masem. I s hovězím ale budou chutnat skvěle.

Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 12 minut

POTŘEBUJETE (na 4 porce):

1 cibuli
1 stroužek česneku
2 snítky máty
100 g strouhanky
400 g mletého hovězího
1 lžičku mletého koriandru
1 lžičku mletého kardamomu
1 lžičku harissy
1 lžičku sladké mleté papriky
1 vejce
olej
sůl

Na dip: 

1 kelímek zakysané smetany
šťávu z 1 limetky
3 snítky máty
2 stroužky česneku
sůl
pepř

POSTUP:

Cibuli a česnek nasekejte nadrobno a smíchejte s masem, nasekanou mátou, polovinou strouhanky, kořením a solí. Utvořte bochánky, potřete je vejcem, obalte ve zbývající strouhance a nechte v lednici aspoň 1 hodinu odpočívat. Mezitím vytvořte dip: Nasekanou mátu a utřený česnek smíchejte se zakysanou smetanou a limetkovou šťávou, osolte a opepřete. Masové šišky napichujte na předem namočené dřevěné špejle a opékejte je na grilu, trvá to asi 12 minut. Podávejte s pita chlebem a svěžím dipem.

TIP: Harissa je ostrá papriková pasta prodávaná v tubě nebo ve skleničce. Používá se jako koření.

Masový koláč

Intenzivní chuť masa vás dostane za tepla i za studena. Vezměte si kousek s sebou na výlet!

Doba přípravy: 25 minut
Doba pečení: 45 minut

POTŘEBUJETE (na formu 20 cm):

400 g chlazeného listového těsta
1 lžíci oleje
1 cibuli
2 menší mrkve
1 stroužek česneku
100 g hub
1 lžičku tymiánu
sůl
pepř
1 a 1/2 šálku vývaru
1/2 šálku červeného vína
1 lžíci škrobu
1 vejce
600 g mletého hovězího

POSTUP:

Vymazanou formu hlubokou alespoň 3 cm vyložte polovinou vyváleného těsta, okraje odřízněte. Vložte pečicí papír, vsypejte rýži nebo suché luštěniny a pečte při 180 °C asi 15 minut nebo dokud nebudou okraje zlatavé. Mezitím na oleji opečte najemno nakrájenou cibuli, česnek a mrkev, po 5 minutách přidejte najemno nakrájené houby a maso. Když zhnědne, posypejte ho tymiánem, solí a pepřem. Vlijte víno a vařte dalších 5 minut nebo dokud se víno neodpaří. Škrob rozmíchejte ve vývaru a vlijte ho do masa. Až směs zhoustne, vlijte ji do korpusu, zakryjte vyváleným těstem a okraje těst zmáčkněte k sobě. Pečte dalších 30 minut. Pak nechte koláč 5 až 10 minut stát.

Švédské kuličky

Jsou jednoduché, levné, ale mají jednu nevýhodu – nikdy jich nebude dost!

Doba přípravy: 20 minut 
Doba vaření: 30 minut

POTŘEBUJETE (na 4 porce):

1 vejce
1 cibuli
sůl
pepř
1 lžíci oleje
1 lžíci másla
2 lžíce hladké mouky
500 ml hovězího vývaru
85 g drobečků toustového chleba
500 g mletého vepřového
2 lžíce kopru + na ozdobu

POSTUP:

Maso smíchejte s vejcem, drobečky a nadrobno nasekanou cibulí, přidejte kopr, sůl a pepř. Vytvořte kuličky (bude jich asi 20), opečte je na oleji a vyjměte. Do ještě horké pánve dejte máslo, a jakmile se rozpustí, vmíchejte mouku. Orestujte ji a hned zalijte horkým vývarem. Když se vše spojí, vraťte do omáčky kuličky a povařte je 10 minut. Podávejte s bramborovou kaší, brusinkovým želé a posypané sekaným koprem.

Plněný lilek

 

Až narazíte na trhu na lilky a zase nebudete vědět, co s nimi, tady je jeden osvědčený a báječný recept vonící dálkami.

Doba přípravy: 20 minut 
​Doba pečení: 1 hodina

POTŘEBUJETE (na 4 porce):

4 lilky
1–2 lžíce oleje
1 cibuli
2 stroužky česneku
velkou hrst rozinek
hrst sušených meruněk
250 g hustého jogurtu
pár snítek kopru
1 lžičku sladké papriky
sůl
500 g hovězího nebo jehněčího mletého
koření Ras el Hanout nebo libanonskou či arabskou směs
hrst piniových semínek + na ozdobu

POSTUP:

Lilky pečte asi 30 minut při 200 °C. Pak je podélně přepulte a trochu je uprostřed vydlabejte. Dužinu dejte stranou. Na oleji nechte zesklovatět cibuli, přidejte na plátky nakrájený česnek a pak opečte maso. Vhoďte piniová semínka, rozinky a pokrájené meruňky, poprašte kořením a osolte. Vmíchejte dužinu a touto směsí lilky naplňte. Posypejte je semínky, poprašte paprikou, poklaďte jogurtem a pečte dalších 20–25 minut. Ozdobte sekaným koprem.

Kuličky v rajské omáčce 

Budou skvělé s bagetou nebo dlouhými plochými těstovinami. A druhý den chutnají samozřejmě ještě lépe.

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 35 minut

POTŘEBUJETE (na 6 porcí):

4 krajíčky toustového chleba
50 g rozinek, předem namočených
1 lžíci olivového oleje
50 g piniových nebo slunečnicových semínek
hrst hladkolisté petržele
500 g hovězího mletého masa
1 vejce
sůl
pepř
muškátový oříšek
70 g strouhaného parmazánu
trochu mléka
200 g hladké mouky

NA OMÁČKU:

3 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
1 červenou cibuli
1 malou chilli papričku
hrst oregana
několik snítek tymiánu
sůl
pepř
70 ml bílého vína
350 ml pasírovaných rajčat

POSTUP:

Neoloupaný česnek vhoďte do oleje a zahřejte ho. Když se rozvoní, přidejte na klínky nakrájenou cibuli a opečte ji. Pak vlijte rajčata, osolte, opepřete a vhoďte rukou rozmáčknutou papričku a posekané bylinky. Pomalu vařte asi 15 minut. Toustový chleba zbavte okrajů, zlehka ho pokropte vodou, po chvíli vymačkejte a smíchejte s odkapanými rozinkami. Na oleji opečte semínka, vmíchejte je k chlebové hmotě, přidejte posekanou petrželku, maso, vejce, koření, sůl, sýr a podle potřeby i mléko. Vytvořte kuličky, obalte je v mouce, vložte do omáčky a zalijte vínem. Vařte dalších 15 až 20 minut. Před podáváním vylovte z omáčky česnek.

Tortilly s náplní

Na tuhle dobrotu budete potřebovat při jídle obě ruce – to je přece skvělá chvíle, kdy můžete totálně vypnout a vychutnávat si jen a jen jídlo.

Doba přípravy: 10 minut 
Doba vaření: 25 minut

POTŘEBUJETE (na 4 porce):

1 cibuli
1 lžíci oleje
sůl
pepř
chilli
římský kmín
oregano
150 ml vývaru
300 g mletého hovězího masa
1 konzervu tmavých fazolí
1 šálek mražené kukuřice
8 pšeničných tortill
1 červenou papriku
listy salátu k podávání

POSTUP:

Cibuli nakrájejte nahrubo. Opečte ji na oleji, přidejte maso a až zhnědne, vmíchejte na kostičky pokrájenou papriku. Osolte a opepřete, a když paprika změkne, vmíchejte koření a vlijte trochu vývaru. Po 10 minutách přidejte fazole a kukuřici, podle potřeby podlijte dalším vývarem a nechte na středním ohni bublat dalších 10 minut. Tortilly nahřejte v troubě nebo na grilovací pánvi a naplňte je masovou směsí.

Chilli con carne

Můžete ho podávat jak s tortillovými chipsy, tak s rýží nebo pšeničnou tortillou.

Doba přípravy: 10 minut 
Doba vaření: 1,5 hodiny

POTŘEBUJETE (na 5 porcí):

2 cibule
1 stroužek česneku
1 svitek skořice
1 lžíci oleje
sůl, pepř
1 lžičku římského kmínu
2 lžičky sladké papriky
mleté chilli podle chuti
800 g mletého hovězího
3 konzervy krájených rajčat
2 konzervy tmavých fazolí
2 červené chilli papričky
hrst strouhaného sýra

POSTUP:

Cibuli nasekejte nahrubo, česnek a chilli najemno a začněte je opékat na oleji. Přidejte koření a až se rozvoní, vhoďte maso. Prudce ho opékejte, a až všude zhnědne, vlijte na něj pokrájená rajčata a přidejte svitek skořice. Osolte a opepřete a nechte na středním plameni bublat asi 1 hodinu. Pak přidejte fazole a nechte vařit dalších 30 minut.

Italská sekaná s kapary

Nelekněte se hrubší struktury sekané, ta je v receptu schválně proto, abyste si při jídle mohli užívat její jednotlivé součásti.

Doba přípravy: 20 minut 
​Doba pečení: 75 minut

POTŘEBUJETE (na 6 porcí):

500 g mletého hovězího
500 g mletého vepřového
3 velká vejce
1/2 šálku kapar
1/2 šálku nasekané cibule
1/3 šálku strouhaného sýra
1/4 šálku sekané zelené papriky
3 velké stroužky česneku
3 lžíce sekané petrželky
1 lžíci oregana
1 lžíci bazalky
1 lžičku soli
olej na formu
1/4 šálku rajského protlaku
1/2 šálku drobečků z toustového chleba

POSTUP:

Ve velké míse smíchejte maso, vejce, drobečky, sýr, kapary, papriku, utřený česnek, posekané bylinky a sůl. Hmotu zpracovávejte rychle, nejlépe velkou vidličkou nebo vařečkou. Hlavní je nezpracovávat maso moc dlouho, protože se z něj začne uvolňovat tuk, a sekaná by pak byla tuhá a suchá. Šišku vložte do vymazané chlebíčkové formy a povrch potřete rajským protlakem. Pečte 1 hodinu a 15 minut. Před podáváním nechte sekanou 15 minut stát, aby se při krájení nerozpadala.

Jak udělat sekanou, která nepraskne. Více najdete na videu ZDE

 

 

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Slovo odpovědnost vám není cizí, a proto na kariérním žebříčku stoupáte. I šéf už pochopil, že vás nic neodradí, prahnete po dosažení nejvyšších met. Nic nebude jen tak, musíte na sobě…

Nejčtenější články

Doporučujeme