Mobily jsou „špinavější“ než splachovadlo veřejného záchodu

Mobily jsou „špinavější“ než splachovadlo veřejného záchodu

Kdo by si pomyslil, že sahat na vlastní mobil a pak stejnou rukou vložit do úst jídlo může být nebezpečnější než jíst nemytou rukou poté, co člověk osahal splachovadlo veřejného záchodu?

Ovšem nová mikrobiologická studie prokazuje, že na mobilech nosíme osmnáctkrát více nebezpečných bakterií, než je na splachovadle pánského veřejného záchodu.

Analýzou kultur na třiceti mobilech britská společnost Which? prokázala, že průměrný mobil obsahuje osmnáctkrát více bakterií než splachovadlo pánského veřejného záchodu. Přitom sedm z třiceti mobilů bylo kontaminováno tak vysokým počtem nebezpečných patogenů, že to hraničilo s ohrožením zdraví.

Přítomny byly i tzv. koliformní bakterie, které pocházejí z výkalů. Kdo na takový mobil sáhne a pak si bez mytí rukou vkládá do úst potraviny, pochutná si třeba na jablku, může si přivodit vážné zažívací potíže.

„Míra potenciálně škodlivých bakterií na jednom mobilu byla tak vysoká, že ten telefon potřeboval okamžitou sterilizaci,“ uvedl hygienista Jim Francis ze společnosti Which?.

Testy dokazují, jak snadno může docházet k šíření nebezpečných bakterií prostřednictvím mobilů, které si často půjčujeme, když si prohlížíme fotografie či videa.

Po takovém půjčení by se měl každý člověk chovat, jako by přišel ze záchodu – umýt si pečlivě ruce. Mobilu bychom pak měli dopřávat pravidelnou očistu lihovým přípravkem.



ČTĚTE TAKÉ:
"Protekční spratek" Novotný zmoudřel, může za to ženská!






STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud