Modrá linka

Nerozumíš si s rodiči? Nedaří se ti ve škole? Máš problémy s láskou, se sexem? Nevíš si rady sám se sebou? Nevěříš si? Nevíš jak dál? Máš strach?

Modrá linka

Nerozumíš si s rodiči? Nedaří se ti ve škole?
Máš problémy s láskou, se sexem?
Nevíš si rady sám se sebou?
Nevěříš si? Nevíš jak dál? Máš strach?

Tyto otázky asi trápí leckterého mladého člověka, zvlášň v tak citlivém období jako je pubescence či adolescence. Někteří tyto problémy přejdou lehkým mávnutím ruky, jiní je vnímají jako skutečný a mnohdy nepřekonatelný problém. Někdy naopak je ten "problém" skutečně natolik závažný a oni mu snad takovou váhu ani nepřikládají. A co menší děti, jak mají sami unést tíhu těchto otázek, když jim nikdo nenaslouchá?
Právě pomocí Modré linky (která působí v Brně), která je určena dětem, mladým lidem, ale také jejich rodičům. Je zaměřena na řešení osobních problémů, problémů v rodinných vztazích a výchovných problémů.
Mnozí lidé si myslí, že tyto linky jsou jen takovým povídáním o nezávažných věcech, ale to jde vidět, že nikdy v takovéto lince nebyli. Pracovat zde můžou jen speciálně vyškolení pracovníci, kteří projdou školením krizové intervence a nebo jsou fundovanými psychology. Nejde jen o nějaké povídání o ničem, jak by se mohlo zdát - věřte tomu nebo ne, ale mnohým dětem tyto linky skutečně zachránily život. Možná o tom nevíte, ale sebevražednost dětí a mládeže patří v naší republice k nejvyšším na světě. Hned po úrazech je druhou nejčastější příčinou smrti nejmladší věkové kategorie. Je to projev normálního jedince v nenormální situaci. A chvíle, kdy jde o život, může být velmi krátká. Když volá dítě nebo mladý člověk, kterému se zdá, že jeho problémy nemají žádné východisko, že je nelze řešit žádným způsobem, takový člověk tápe a je neschopen unést svou vlastní situaci. Je zavalen lavinou svých vlastních pochybností, nezdarů, zalyká se bolestí, jeho sebevědomí je hluboko pod bodem mrazu. Jeho volání je výkřikem o pomoc.
Na těchto linkách samozřejmě není nouze o hovory plné nadávek. Na nejrůznější vulgarismy a slangové názvy pohlavních orgánů, jsou pracovníci víc než zvyklí. Lidé, kteří takto na linky volají, by si měli uvědomit, že člověk na druhém konci telefonu, se na ně pravděpodobně nenaštve, protože není zdaleka první, koho napadl tento druh konverzace, nebo kdo do telefonu vášnivě vzdychá, či onanuje a ani ve výběru vulgárních slov nemůže být člověk stále originální. Zavolá-li několikrát, připravuje se tím nejen o peníze (Modrá linka není bezplatná na rozdíl od Linky důvěry), ale taky o možnost někomu pomoci. Když tito "nadávky milující" lidé volají, tak si vůbec neuvědomují, že blokují linku někomu, kdo možná pomoc skutečně potřebuje a je v takové krizi, kterou si tento vtipálek asi ani nedovede představit.
Možná považujete za nevýhodu to, že Modrá linka není zdarma, dalo by se to tak brát, když si představíme zoufalé dítě venku na ulici marně hledající drobné do telefonního automatu, aby mohly zavolat o pomoc. Ale já v tom naopak vidím i malou výhodu, protože pak volají lidé, kteří pomoc potřebují a ne ti, kteří se chtějí vykecávat jen proto, že je to zadarmo.
Někteří klienti linek důvěry se stále mylně domnívají, že "to tam jeden poslouchá a další nahrává". Proto zdůrazňují, že hovor na linku důvěry neslyší nikdo jiný než pracovník, se kterým mluvíte. Hovory se v žádném případě nenahrávají. Shodli se na tom všichni lidé, kteří na linkách důvěry u nás i ve světě pracují. Toto pravidlo je striktně dodržováno. Kdyby jej někdo porušil, byl by potrestán a nemohl by na lince důvěry dál pracovat (ani studenti sociální práce, nemají možnost si rozhovory nahrát a pak je rozebírat ve své diplomové práci). O tom, co člověku na druhé straně telefonu svěříte, se bez vašeho souhlasu nedozví nikdo další. I příběhy, které si teď můžete přečíst (mimochodem jsou ze stránek www.modralinka.cz ) jsou svým tématem podobné těm se kterými se poradci na linkách důvěry velmi často setkávají, jsou ale natolik změněné, aby zachovaly anonymitu volajícího.

Příběh první:
První příběh je příběhem chlapce (24), který pět let chodil s dívkou (22). Má ji rád, ale nemiluje ji. Nedovede si ji představit jako celoživotní partnerku a matku svých dětí. Chce se s Jarkou rozejít. Ale Jarka pláče, vyčítá, dělá scény, prosí. Je těžké se rozejít. Stále jí v něčem ustupuje. Teď mu ale zakázala jet na hory s kamarády. Chce se konečně odpoutat, závislost Jarky je mu nepříjemná, ale Jarka sáhla ke zbrani "nejtěžšího kalibru", jež se nazývá citové vydírání. Vyhrožuje Petrovi sebevraždou, pokud odjede na hory. Co má Petr dělat?
Dospělý člověk za druhého dospělého jedince nenese zodpovědnost. Ani za jeho život. A dva mladí lidé, byň spolu chodili dlouho, mají právo se rozejít. Dospívání a věk mládí, než si vybereme životního partnera je o scházení a rozcházení, sbírání zkušeností. Ono je to jiné, chodit s někým jen do kina a na výlety, když se mi právě chce a jiné to zase je, když spolu máme žít a trávit nejen dny sváteční, ale i ty všední se všemi problémy, které je provází. A skutečně je lépe se rozejít před svatbou, nežli po ní, nemluvě o dětech.
V lásce se stává, že jeden ze dvou partnerů se stane závislejším. Proto, rozhodne-li se jeden z partnerů pro rozchod, přimlouvám se za co nejvyšší jemnost. I tak bude partner velmi zraněný. Je dobře vědět, že vyrovnávání se s rozchodem s někým, na kom nám záleželo, může trvat dlouho. Měsíce, výjimečně i dva roky.
Petr se nakonec, poté, co jsme spolu zmapovali celý průběh vztahu až po nynější nepříjemnou fázi rozcházení se, která trvá déle než půl roku, rozhodl, že na hory s kamarády pojede. Pozve Jarku na večeři do oblíbené hospůdky a tam jí to oznámí. Nezapomene jí ale říct také to, že ji má velmi rád, ale…Nabídne jí, že zůstanou nejlepšími přáteli (mít dobrého přítele není vůbec málo). A zeptá se Jarky, co mínila tím, že si něco udělá… Plánovala jsi, že by sis kvůli mně i ublížila ? Petr se nebude bát vyslovit ani slovo sebevražda. (Je totiž dalším mýtem, že když toto magické slovo vyslovíme, jako bychom podsouvali závislému řešení. Tak to není. Obvykle se partnerovi uleví, že jsme vyslovili za něj slovo, které mu z úst nešlo a je rád, že se s námi může o svých obavách bavit.) Pokud Jarka řekne, že ano, že si život bez něj nedovede představit, Petr jí nabídne veškerou svou pomoc, jaká je v jeho možnostech. Z hor jí napíše a zatelefonuje, dá jí na sebe spojení. Teď hned se objednají k odborníkovi, kterého Modrá linka doporučila.
Po návratu z hor ji do poradny doprovodí. Nebude-li se Jarka cítit dobře, nemusí čekat, může jít do poradny hned. Právě pro tyto případy neplatí objednací lhůta. Petr bude Jarce oporou a přítelem. Jarka se s rozchodem bude muset smířit. (Kdo ví, jestli ji za rohem nečeká někdo, kdo se k ní hodí víc než Petr ? Kdo ví, zda nezjistí, že bez sebe nemohou být a vrátí se k sobě ? Kdo ví, zda závislost, která u Jarky vznikla, není částí počínající choroby, třeba endogenní deprese, kterou je třeba léčit a léčba Jarce dodá sílu vrátit se k normálnímu životu ? Kdo ví..?) Tisíce možností přinese život. Víc, než bychom my sami vymysleli.

Příběh druhý:
Andrea, 14 let : Otec mě zneužívá. Už celý rok chodí ke mně do pokoje když matka není doma a nutí mě abych mu třela penis, osahává mě, hlavně na prsou a strká mi prsty do vagíny. Matce to říci nemohu, protože by mě nevěřila. Určitě se bude ptát jak to, že jsem si to nechala pro sebe tak dlouho.
V první řadě musím říci, že toto je velmi obtížný problém. Musíš ale vědět, že to, co se ti děje je skutečně pohlavní zneužívání a měla bys vědět, že je to trestný čin. Nikdo na světě a to ani tvůj otec nemá právo ti takto ubližovat.
Doporučuji ti to někomu říci a pokud matce nevěříš, zkus se zamyslet jestli neznáš někoho dospělého, komu bys mohla věřit. Napadá mě babička, teta, učitelka nebo kdokoli jiný, ke komu máš důvěru. Podle mě totiž potřebuješ vedle sebe někoho, kdo ti na této těžké cestě pomůže. Je fér říci, že pokud se rozhodneš to někomu říci, v žádném případě to tímto nekončí. Přijdou výslechy na policii, bude se tě na to ptát sociální pracovnice a další doktoři. Bude soud. Možná si teď říkáš, že se to povleče a že se s tím stejně nic neudělá, protože to bude tvrzení proti tvrzení. Máš pravdu i to se může stát. Ale ani tehdy to nevzdávej, protože pokud si to necháš pro sebe, bude to s tebou po celý život. Jestli nemáš odvahu projít výslechy a vyšetřeními, zajdi alespoň k psychologovi nebo zavolej na linku důvěry, protože to nejhorší co pro sebe můžeš udělat je nechat si to v sobě.
Hrozně moc ti držím pěsti a ráda bych ti nějak dodala odvahu tuto situaci řešit. Bude to těžká cesta.

Myslím, že každé dítě by mělo vědět nějaké číslo, poslední záchrany a právě proto tyto linky provádějí osvětu na základních a středních školách, protože i tak se můžou děti chránit proti šikaně, zneužívání, týrání či vlastním problémům ve vztahu k ostatním lidem. Možná, že mnohého strachu a nejistoty je zbaví právě toto číslo:

05/ 74 10 10

Autor: -lev-

Doporučujeme

Články odjinud