Mořská řasa v kuchyni: Hodí se do sushi, polévek i salátů a je úžasně zdravá!

Mořská řasa v kuchyni: Hodí se do sushi, polévek i salátů a je úžasně zdravá!

Pokud jste doposud mořským řasám v kuchyni nevěnovala pozornost, je na čase to změnit. Právě mořská řasa totiž obsahuje až patnáctkrát víc minerálních látek než zelenina, pomáhá při onemocněních a má schopnost rozpouštět tuky a hleny. A co víc, chutná skvěle! Vyzkoušejte ji například v asijských polévkách nebo v salátech, kde si ji zamilujete.

Polévka ramen s řasou nori

Suroviny

2,5 l drůbežího vývaru (nejlépe krůtí)
2 svazky jarní cibulky
2 ks mrkve
1 ks zázvoru čerstvého, asi 10 cm
12 stroužků česneku
1 ks mořské řasy kombu
2 lžíce sójové omáčky
4 vejce
4 ks kukuřice (klasy mladé kukuřice)
12 ks japonské houby shitake
slunečnicový olej podle potřeby
1 balení asijské vaječné nudle tenké (4 porce)
200 g krůtí maso vařené
1 svazek pažitky
2 plátky mořské řasy nori

Postup

Vývar s přepůlenými jarními cibulkami, oloupanou a na kusy pokrájenou mrkví, nakrájeným zázvorem, příčně přepůleným česnekem a řasou kombu přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte bez pokličky asi 1 hodinu. Vývar zredukujte asi na 2 litry. Přeceďte ho do čistého hrnce a vmíchejte sójovou omáčku.

Vejce vložte do vroucí vody a vařte 7 minut, poté je ihned zchlaďte a oloupejte. Kukuřice podélně rozkrojte a s houbami šitake krátce orestujte na oleji.

Nudle uvařte podle návodu na obalu a rozdělte do čtyř misek. Navrch vždy přidejte maso nakrájené na tenké plátky a přelijte horkým vývarem. Do každé misky vložte na půlky překrojená vejce, nasekanou pažitku, houby a kukuřici.

TIP: Ramen snadno připravíte i ve vegetariánské verzi, stačí použít zeleninový vývar a místo masa marinované tofu.

Jak uvařit skvělý ramen? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Wakame salát

Suroviny

100 g sušené mořské řasy wakame
6 lžic sójové omáčky
2 lžíce rýžového octa
2 lžíce rýžového vína mirin
2 lžičky cukru
2 lžičky čerstvého strouhaného zázvoru
1 lžička utřeného česneku
1 lžíce sezamového oleje z pražených semen
půl lžičky vloček červeného chilli
2 baby okurky nakrájené na tenké plátky
sezamová semínka (bílá, černá)

Postup

Rehydratujte mořskou řasu: dejte ji do misky a zalijte vodou, nechte působit asi 10 minut. Mezitím připravte dresink. V misce prošlehejte sójovou omáčku, rýžový ocet, mirin, cukr, zázvor, česnek, sezamový olej a vločky chilli papriky. Dejte stranou.

Sceďte řasu a dobře ji propláchněte vodou. Nechte důkladně okapat, případně vodu z řasy vymačkejte. Pokud nemáte řasu nakrájenou na proužky, nakrájejte ji. Do mísy s dresinkem přidejte řasu, nakrájenou okurku a sezamová semínka. Dobře promíchejte.  Misku zakryjte a dejte salát odležet do lednice na asi půl hodiny až 1 hodinu. Před podáváním ozdobte sezamovými semínky.

Pokračování 3 / 5

Miso polévka s řasou kombu

Suroviny

voda 1 l
instantní vývar dashi (k dostání v asijských specialitách), lze nahradit domácím zeleninovým či kuřecím vývarem
mořské řasy 5 cm, řasa kombu
miso pasta 2 PL
tofu 1 balíček, osušené a nakrájené na kostky
jarní cibulka 2 ks, nakrájená na tenká kolečka

Postup

Dejte vařit vodu a rozpusťte v ní oba sáčky instantního vývaru dashi, přidejte asi 5 cm řasy kombu a společně povařte. Část horkého vývaru oddělte a dobře rozmíchejte s pastou miso. Do polévky dejte prohřát tofu, přidejte cibulku, odstavte z ohně a vmíchejte oddělenou tekutinu s misem. Tento základ můžete doplnit o nudle, další zeleninu atd.

Pokračování 4 / 5

Salát z bílé ředkve s řasou wakame

Suroviny

řasa wakame 1 ks
bílá ředkev 1 ks, velká, asi 400–500 g
řeřicha (lze nahradit naklíčeným mungem)

NA ZÁLIVKU

sezamový olej 6 PL
bio, lisovaný zastudena
rýžový ocet 3 PL
rýžový sirup 1 PL (lze nahradit pšeničným sirupem, medem)
zázvor (čerstvý) 1 PL
citronová šťáva 2 PL
sójová omáčka

Postup

Wakame opláchněte a na pět minut namočte do hrnku s trochou vody tak, aby řasa byla ponořená. Smíchejte všechny ingredience na zálivku.

Očištěnou bílou ředkev nakrouhejte na tenké plátky. Rozvinuté listy wakame nakrájejte na menší kousky (pokud byl v kousku i tuhý stonek, použijte ho později při vaření).

Salát podávejte vychlazený, posypaný řeřichovou natí nebo naklíčeným mungem. Je osvěžující třeba k vaječné omeletě.

Pokračování 5 / 5

Sushi  s rybou a zeleninou

Suroviny

2 hrnky sushi rýže
6 lžic rýžového octa
1 lžička cukru
3 plátky mořské řasy – sušená řasa nori
půlka okurky
1 ks karotky
100 g losos čerstvý
100 g tuňák čerstvý (filet), nakrájený na proužky
wasabi (zelený japonský křen)
sójová omáčka kvalitní (např. Kikkoman) k podávání

Postup

Rýži důkladně propláchněte a uvařte se dvěma hrnky vody na skus. Ihned promíchejte s octem a rozetřete na talíř. Okurku a mrkev nakrájejte na hranolky. Řasy ostrým nožem rozpulte.

Na balicí podložku si položte polovinu plátku řasy lesklou stranou dolů a namočenou rukou na něj rozetřete vrstvičku rýže, potřete trochou wasabi. Doprostřed položte hranolky zeleniny a tuňáka či lososa.

Pomocí podložky pevně stočte do ruličky. Nechte chvilku odpočinout spojem na podložce a pak rozkrojte na dílky. Stejně postupujte, až spotřebujete všechny suroviny. Podávajte se sójovou omáčkou a wasabi.

Doporučujeme

Články odjinud