Lidem, kteří si několikrát v týdnu dopřávají jídlo z mořských ryb, hrozí nižší riziko, že je potká cévní mozková příhoda, než těm, kteří se jim vyhýbají. Dokládá to nový výzkum mezinárodního vědeckého týmu.
Podle výzkumu Susanny Larssonové a Nicoly Orsiniové ze švédského institutu Karolinaska snižuje konzumace ryb nebezpečí vzniku mrtvice díky omega-3 mastným kyselinám.
Ty jejich maso obsahuje a které mají pozitivní vliv na krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi.
Výsledky výzkumu byly zveřejněny v odborném časopise Stroke.
Švédští vědci analyzovali 15 studií z USA, Evropy, Japonska a Číny, které se zaměřily na konzumaci ryb u zhruba 400 000 respondentů ve věku 30 až 103 let.
"Jsem přesvědčen, že ryby obsahují řadu prospěšných látek, především omega-3 kyseliny, které chrání před kardiovaskulárními chorobami," tvrdí spoluautor výzkumu Dariush Mozaffarian z Harvardovy univerzity a dodává:
"Z dosavadních poznatků vyplývá, že dvě až tři porce týdně už přinesou své ovoce."
Podle něho není zanedbatelný ani pozitivní vliv dalších látek v rybách obsažených, například vitamín D, selen a určité druhy bílkovin.
Mozaffarianův tým se zaměřil i na to, jaký vliv má na lidské zdraví způsob úpravy ryb. Došel k závěru, že pokud se usmaží, pozitivní účinek zmizí.
Podle lékařů jsou nejzdravější olejnaté ryby, mezi které patří losos, sleď nebo makrela.
Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz