Hrníčkové koláče milují snad všichni – nejen strávníci, ale i ti, kteří je pečou. Obejdou se totiž bez vážení, jejich příprava je jednoduchá, a jsou tak ideální i k pečení na horách, na chatě nebo prostě tam, kde váha není po ruce. Nic to ale neubírá na jejich lahodnosti.
Olejová bublanina s meruňkami
1 pekáček – příprava: 55 minut
- 3 lžíce másla
- 1/4 hrnku hrubé mouky
- 1/4 hrnku mletých mandlí
- 1/4 hrnku krupicového cukru
TĚSTO:
- 2 vejce
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1/2 hrnku oleje
- 1 hrnek plnotučného mléka
- 2 hrnky hrubé mouky
- 1/2 hrnku mletých mandlí
- 1 prášek do pečiva
- tuk a hrubá mouka na pekáček
- 1 plechovka (400 g) kompotovaných meruněk
Troubu zapněte na 180 °C. Máslo prsty propracujte s moukou, mandlemi a cukrem, aby vznikla drobenka. Pak si připravte vlastní těsto: Vajíčka vyšlehejte s cukrem (trochu si nechte stranou) do světlé pěny. Pak postupně zašlehejte olej, mléko a mouku smíchanou s mandlemi a práškem do pečiva. Těsto nalijte do vymazaného a vysypaného pekáčku. Navrch položte slité meruňky, které zespodu máčejte ve zbylém cukru – tolik se nepropadnou. Posypte drobenkou a pečte asi 35 minut dozlatova.
Fešácká buchta
1 pekáček – příprava: 55 minut
- 1 hrnek plnotučného mléka
- 1 hrnek rozpuštěného másla
- 2 vejce
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek krupicového cukru
- 2 vrchovaté lžíce kakaa
NÁPLŇ:
- 1 balení (250 g) měkkého tvarohu
- 1 vejce
- 1/4 hrnku plnotučného mléka
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 vanilkového pudinku v prášku
- tuk a mouka na pekáček
Troubu zapněte na 180 °C. Smíchejte mléko, máslo a vejce (máslo si můžete rozehřát). Pak metlou zašlehejte mouku promíchanou s práškem do pečiva, cukrem a kakaem. Tvaroh rozmíchejte s vejcem, trochou mléka, cukrem a vanilkovým pudinkem. Těsto nalijte do pekáčku. Tvarohovou náplň naneste lžící nebo cukrářským sáčkem na těsto do kříže a pečte asi 40 minut.
Buchtu můžete upéct i jinak: Stačí přidat kakao místo do těsta do náplně.
Simona Procházková
19. listopadu 2021
Tvarohový koláč s hruškami
1 pekáček – příprava: 55 minut
- 3–4 hrušky
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1/2 bio citronu
- 1 lžička skořice
- 1/2 kostky (125 g) másla
- 1 hrnek moučkového cukru
- 4 vejce
- 1 kostka (250 g) měkkého tvarohu
- 1,3 hrnku polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- tuk a mouka na formu
Troubu zapněte na 170 °C. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky. Smíchejte je s cukrem, citronovou šťávou a skořicí. Máslo vyšlehejte s cukrem a žloutky do pěny, pak přidejte tvaroh, citronovou kůru a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva. Zapracujte sníh z bílků. Těsto nalijte do vymazaného a vysypaného pekáčku a navrch vmáčkněte hrušky. Pečte asi 40 minut.
Do těsta můžete vmíchat 100 g pokrájených měkkých karamelových bonbonů.
Jablečná buchta s polevou
1 pekáček – příprava: 75 minut
- 3 velká jablka
- 4 vejce
- 1/2 hrnku krupicového cukru
- 1/2 hrnku oleje
- 1,75 hrnku hrubé mouky
- 2 lžíce kakaa
- 1 prášek do pečiva
- tuk a hrubá mouka na pekáček
- 1 sklenička (400 g) višňové marmelády
- 200 g hořké čokolády
Troubu zapněte na 180 °C. Jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Polovinu nastrouhejte nahrubo, druhou polovinu nakrájejte na malé kousky. Vejce o pokojové teplotě vyšlehejte s cukrem a postupně zašlehávejte olej. Mouku prosejte s kakaem a práškem do pečiva. Vmíchejte do vyšlehané vaječné hmoty, přidejte jablka a těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Pečte asi 30 minut. Vychladlý koláč bohatě potřete marmeládou a rozpuštěnou čokoládou.
Jogurtové muffiny
12 kusů – příprava: 35 minut
- 1 kelímek bílého jogurtu
- 1/4 kelímku oleje
- 1 vejce
- 1 lžíce tuzemáku
- 1 kelímek krupicového cukru
- 2 kelímky polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- kůra ze 1/4 bio pomeranče
- hrst rozinek
- hrst nasekaných mandlí
Jogurt smíchejte se zbylými surovinami a vmíchejte rozinky a většinu mandlí. Těstem naplňte formičky na muffiny vyložené košíčky. Posypte mandlemi a pečte asi 25 minut dorůžova.