Mozart zničí odpad v Německu

Mozart zničí odpad v Německu

Německá čistírna odpadních vod představila novou technologii: mikrobům rozkládajícím kal budou hrát Mozartovu hudbu. Odborníci věří, že harmonická hudba tohoto rakouského skladatele bude stimulovat mikroorganismy, které rozkládají odpad.

List Markische Allgemeine Zeitung uvádí, že Mozartovy symfonie a opery by měly pomoci při úspoře energie a nákladů v čistírně odpadních vod ve městě Treuenbrietzen na jihovýchod od Berlína.

Zatím mikrobům zní ve dne i v noci melodie z Mozartových oper Kouzelná flétna či Figarova svatba. Experti se dokonce postarali o optimální rozmístění reproduktorů, takže si bakterie "vychutnávají" akustiku jako v koncertní síni.

S nápadem přišla německá firma Mundus, která tvrdí, že mikroorganismy dobře reagují hlavně na výrazné harmonie a pravidelný rytmus. Spolu s dostatečným přísunem kyslíku hudba organismy stimuluje, čímž se zkracuje doba rozkladu organických odpadů.

"I kdybychom takto měli na zpracování kalů ušetřit jen tisíc euro měsíčně, vyplatí se to," říká manažer čističky Detlef Dalichow.



ČTĚTE TAKÉ:
Eva Decastelo objevila po porodu kouzlo podprsenek!

Doporučujeme

Články odjinud