Jak to s tím mozkem vlastně je?
Mozek je zcela neuvěřitelný orgán, je centrem nervové soustavy, jež řídí vše, od myšlení až po mrkání. Je tedy takovou správní ústřednou pro naše myšlenky, řídícím místem pro téměř každý pohyb, cílem našich pocitů a stejně tak je zodpovědný za vědomé či nevědomé jednání.
Co mozku prospívá?
Ovoce a zelenina
Mozkové činnosti prospívají jablka, protože obsahují rostlinný antioxidant – flavonoid kvercetin, který ochraňuje mozkové buňky před útoky volných radikálů, které mohou poškodit vnější obal složený z jemných neuronů.
To pak může vést k poklesu poznávacích schopností. Dále pak hroznové víno, černý rybíz, maliny, ostružiny, borůvky, rakytník řešetlákový, arónie, všechny tyto plody mají silný antioxidační účinek, ale i vysoký obsah vitaminů a minerálních látek.
Ze zeleniny je to především špenát, protože je plný živin ochraňujících před demencí. Jsou to především kyselina listová a vitaminy C, E, K, železo. Dále pak mrkev, červená řepa, chřest, černá ředkev, černý kořen, celer, dýně, česnek…
Nápoj na posílení mozkové činnosti
Potřebujeme: 2 dl čerstvé šťávy z červené řepy, 1 dl šťávy z mrkve, 1 dl šťávy z chřestu, 1 dl šťávy z celeru, 1 lžíci šťávy z arónie, 1 lžíci šťávy z rakytníku
Postup: Všechny uvedené přísady smícháme dohromady, hotový nápoj popíjíme po douškách 1 x denně po dobu 6 týdnů.
Tibetský nápoj na posílení smyslů
Potřebujeme: 3 dl mléka (můžeme použít i rostlinnou variantu), 3 velké stroužky česneku, 1 lžičku medu
Postup: Mléko přivedeme k bodu varu, potom odstavíme a prolisujeme do něho česnek a nakonec přidáme med. Vše dobře promícháme a popíjíme po doušcích po dobu 3 týdnů.
Pitný režim
Mozkovou činnost ovlivňuje i hydratace či dehydratace buněk daná pitným režimem. Denně bychom měli vypít 2,5 – 3 litry tekutin, nejlépe kvalitní pramenité vody.
Rostlinné oleje
Extra panenský olivový olej
V olivovém oleji najdeme látku zvanou oleocanthal, která pomáhá posilovat paměťové schopnosti.
Doporučené dávkování: olivový olej by se měl denně používat ve studené i teplé kuchyni
Dýňový olej
Semena dýně obsahují zinek, fosfor, železo, vápník, vitaminy skupiny B, lecitin, nenasycené mastné kyseliny a další. Ze semen se lisuje kvalitní olej, který pomáhá při obnově energie a dodává mozku potřebné živiny.
Doporučené dávkování: 1 x denně 1 lžičku dýňového oleje
Lněný olej
Lněný olej obsahuje vysokou koncentraci mastných kyselin, zejména kyselinu alfa-linolenovou a linolovou. Výzkumy potvrdily, že tyto nenasycené mastné kyseliny aktivují produkci prostaglandinů (vysoce aktivní biochemické sloučeniny) a ty se podílejí na rozšiřování cév, příznivě ovlivňují srážlivost krve. Esenciální mastné kyseliny také účinkují v celém těle jako ochrana buněčné membrány, zevní blanky, která je jakýmsi strážcem všech buněk. Propouští do nich potřebné živiny a brání vstupu škodlivin.
Doporučené dávkování: 1 x denně 1 lžičku oleje
Sezamový olej
Sezam je zdrojem rostlinných bílkovin, fosforu, niacinu, síry, vápníku a uhlovodanů. Díky těmto látkám je dobré ho užívat při depresích, nervozitě, stresu a neurózách.
Doporučené dávkování: 1 x denně 1 lžičku
Olej z lískových oříšků
Lískové oříšky jsou bohaté na vitaminy, zejména E, C a B, vápník, hořčík, železo a bílkoviny. Posilují nervový systém, mozek, srdce a cévy.
Doporučené dávkování: 1 x týdně 1 lžičku oleje
Olej z vlašských ořechů
Z vlašských ořechů se lisuje vysoce kvalitní olej, který je zdrojem nenasycených mastných kyselin. Nachází se v něm zinek, železo, selen, vitaminy skupiny B, vitamin E. Ořechy svým tvarem připomínají mozek a opravdu prospívají mozkové činnosti.
Doporučené dávkování: 1 x týdně 1 lžičku oleje
Čaje
Zelený čaj – svěžest v každém doušku
Zelený čaj obsahuje vitamíny C, betakaroten, mangan, fluor, zinek a měď. Prokazatelně snižuje hladinu cholesterolu v krvi, přispívá k ochraně organismu před zhoubnými nádory, posiluje krevní stěny, snižuje cukr v krvi. Dále jsou mu připisovány omlazující a regenerační účinky. Za podstatný a významný rys, který stojí především za pozornost, označují vědecké výzkumy antioxidační účinky zeleného čaje (jsou až 7 x silnější než u čaje černého), protože je známo, že antioxidanty brání zhoubnému účinku volných radikálů na buňky. Jde tak o účinnou prevenci proti mnoha chorobám, především takzvaným civilizačním. Jeden šálek kvalitního zeleného čaje omladí naše smysly o několik let…
Bylinky a koření
Paměť nám zlepší především ginkgo biloba (jínan dvoulaločný), bělotrn, třezalka, rozmarýn, tymián, šalvěj, bazalka, kurkuma….
Kapičky na posílení mozkové činnosti
Potřebujeme: 1 lžičku listů jínanu, 2 lžičky natě z třezalky, 1 lžičku bazalky, 3 dl 60% lihu či ovocné pálenky
Postup: Léčivky smícháme, vzniklou směs přelijeme lihem a vše necháme 14 dní louhovat. Nesmíme zapomenout 2 x denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme a po dobu 6 týdnů užíváme 3 x denně 20 kapek.
A co mozku neprospívá?
Podstatnou roli při zhoršování mozkové činnosti hrají nevhodné stravovací návyky – nedostatek hořčíku, vápníku, železa, zinku, vitaminů A, C, D, skupiny vitaminů B a nenasycených mastných kyselin omega 3 a omega 9. Dále pak stres a duševní neklid, nadměrné popíjení alkoholu a nadměrná konzumace bílého cukru, přepálené tuky, kouření, chemické léky, znečištěné ovzduší, vysedávání u televize a počítače, hraní videoher, nedostatek pohybu a procházek na čerstvém vzduchu, nekvalitní spánek.
Čemu bychom se měli úplně vyhnout?
Z jídelníčku bychom měli odstranit všechny potraviny, které způsobují záněty a poškozují mozek. Jedná se o ty, které obsahují konzervanty, pesticidy, umělá sladidla a glutaman sodný.