Mrkvová šňáva je dokonalou vakcínou proti hepatitidě

Mrkvová šňáva je dokonalou vakcínou proti hepatitidě

Lékaři z Německa slaví úspěch s objevem, podle kterého mrkvový džus skvěle funguje proti žloutence. Jeho účinky jsou prý plně srovnatelné s nejkvalitnější vakcínou! Místo nepříjemné injekce tak stačí dopřát si každé ráno skleničku džusu. Jenže - genově upraveného!.

Mrkvová šňáva je dokonalou vakcínou proti hepatitidě

Mrkev Lékaři zDoktor Německa slaví úspěch s objevem, podle kterého mrkvový džus skvěle funguje proti žloutence. Jeho účinky jsou prý plně srovnatelné s nejkvalitnější vakcínou! Místo nepříjemné injekce tak stačí dopřát si každé ráno skleničku džusu. Jenže genově upraveného!

Konec chemických preparátů vítají laici i odborníci. Má to ale drobný háček. Ačkoli se při vakcinaci opravdu počítá s džusem z karotky, univerzitní vědci v Giessenu používají geneticky modifikovanou zeleninu. Odpůrci genového inženýrství v oblasti výživy jsou tak znovu zklamáni.
Genetická úprava totiž neznamená, že bude mít protilátka přirozený rostlinný původ. Dnes mohou vědci třeba i do růže importovat genetickou informaci pro tvorbu mléčných proteinů. Upravená mrkev zase dokáže produkovat bílkovinu, která se už dávno používá při vakcinaci proti viru hepatitidy typu B.
"Když si ale uvědomíme, že touto nebezpečnou smrtelnou chorobou je postiženo více než tři sta padesát miliónů lidí na celém světě, musíme přijmout i genetický zásah. Z umění genových a molekulárních inženýrů se často zbytečně tvoří strašáci," tvrdí jeden z členů německého výzkumného týmu.
Původně chtěli odborníci začlenit genetickou informaci produkující vakcínu do salátu nebo bobu, ale posléze tento záměr zavrhli jako nepraktický. "Karotka je daleko výhodnější a snadněji se skladuje i transportuje. Navíc ji můžeme pěstovat téměř ve všech oblastech světa," tvrdí tisková mluvčí Univerzity v Giessenu.
Jedno je však už jisté dnes: pokud se podaří mrkvovou šňávu, nahrazující klasickou vakcínu, prosadit přes protesty odpůrců genových mutací na trh, bude to v historii medicíny téměř stejná revoluce, jako svého času objev hormonální antikoncepce.(Plus)

Doporučujeme

Články odjinud