Výhodou pečených bochánků v košíčku je to, že jsou rychle upečené. Navíc jsou v cestovním provedení, takže je můžete vzít s sebou na výlet nebo dát dětem do školy jako svačinu.
Muffiny s malinami
12 kusů - příprava: 50 minut
- 200 g mražených malin
- 150 g bílé čokolády
- 175 g hladké mouky
- 75 g mletých mandlí
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 vanilkový lusk
- 80 g krupicového cukru
- 80 ml rostlinného oleje
- 125 ml smetany ke šlehání
- 125 ml podmáslí
- 1 vejce
Troubu zapněte na 180 °C. Plech na muffiny vyložte papírovými košíčky. Rozmražené maliny slijte. Čokoládu nalámejte na menší kousky. Smíchejte mouku, mleté mandle, prášek do pečiva, semínka z vanilkového lusku a cukr. Olej promíchejte se smetanou, podmáslím a vejcem. Mokrou směs zapracujte do té suché, moučné. Na dno papírových košíčků rozdělte polovinu malin a čokolády. Pak do nich nalijte těsto a navrch zamáčkněte zbytek malin a čokolády. Pečte asi 25 minut dorůžova.
Čokoládové muffiny
12 kusů - příprava: 45 minut
- 100 g másla
- 200 ml plnotučného mléka
- 1 vejce
- 100 g zakysané smetany
- 100 g krupicového cukru
- 200 g hladké mouky
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 3 lžíce kakaa
- špetka soli
- 100 g mléčných čokoládových čoček
Troubu zapněte na 180 °C. Plech na muffiny vyložte papírovými košíčky. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout. Mléko rozšlehejte s vejcem, zakysanou smetanou a cukrem, který by se měl rozpustit. Mouku prosejte se škrobem, práškem do pečiva, kakaem a špetkou soli. Do této směsi vmíchejte zchladlé máslo a tekutou směs. Nakonec opatrně zapracujte polovinu čokoládových čoček (nebo jemně nasekané čokolády). těsto rozdělte do košíčků a navrch posypte zbylými čočkami. Pečte asi 25 minut.
Muffiny s kozím sýrem a olivami
12 kusů - příprava: 55 minut
- 80 g vypeckovaných černých oliv
- 200 g kozího sýra
- 250 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžíce čerstvého tymiánu
- 1 lžička prášku do pečiva
- 80 ml extra panenského olivového oleje
- 200 g bílého jogurtu
- 2 vejce
Troubu zapněte na 180 °C. Plech na muffiny vyložte papírovými košíčky nebo je vytvořte ze čtverců pečicího papíru. Olivy zhruba načtvrťte, sýr nakrájejte na kostičky. Mouku promíchejte se solí, lístečky tymiánu a práškem do pečiva. Olej metlou prošlehejte s bílým jogurtem a vejci. Vmíchejte do moučné směsi, pak zapracujte olivy a sýr. Rozdělte do košíčků ve formě a pečte asi 30 minut dozlatova.
Cuketové muffiny s limetkou
12 kusů - příprava: 50 minut
- 1 biolimetka
- 1 malá cuketa (250 g)
- 1 jablko
- hrst směsi petrželky a máty
- 1 vejce
- 80 ml řepkového oleje
- 120 ml podmáslí
- 100 g strouhaného čedaru
- 225 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- sůl a pepř
Troubu zapněte na 180 °C. Plech na muffiny vyložte papírovými košíčky. Limetku omyjte horkou vodou a ostrouhejte z ní zelenou část kůry. Pak vymačkejte šťávu. Očištěnou cuketu a jablko nastrouhejte. Bylinky jemně nasekejte. Metlou prošlehejte vejce, olej, podmáslí a limetkovou šťávu. Vmíchejte nastrouhaný sýr, cuketu, jablko a limetkovou kůru. Mouku prosejte s práškem do pečiva, 1 lžičkou soli a trochou pepře. Vše spojte v hladké těsto, které rozdělte do košíčků. Pečte asi 25 minut dozlatova.



Článek vyšel v časopise F.O.O.D.