Můj spolubydlící exmanžel

Můj spolubydlící exmanžel

Podepsané jogurty v lednici, křídová čára v obýváku a rozpis hodin, kdy je kým obsazena koupelna – připadá vám to jako ze špatného filmu? Bohužel pro spoustu párů se stává podobná situace po rozvodu nemilou realitou. Jak přežít v bytě s mužem, kterého byste nejraději zahlédla naposledy, když vychází ze dveří soudní síně?

Vyhazov od milenky

Pětatřicetiletá Daniela se dělí o byt s manželem ještě dva roky po rozvodu. Žít v oddělené domácnosti ve tři plus jedna se dvěma dětmi je náročné. Její exmanžel se není ochoten z bytu odstěhovat, ani Danielu vyplatit. Dennodenně jí však znepříjemňuje život. „Ještě než jsme se rozvedli, bydlel Václav u své milenky. Proto jsem nepočítala s tím, že bychom mohli mít problémy s dělením bytu. Vždyť se od nás dobrovolně odstěhoval,“ vysvětluje dnes Daniela, proč vše nezačala řešit hned po rozvodu. Jejího manžela bohužel milenka po pár měsících vyhodila, on sbalil kufry a zaklepal na dveře jejich společného bytu.

„Bylo mi jasné, že ho musím pustit dovnitř. Ale že budeme bydlet společně, mě ani nenapadlo. Samozřejmě nemám v šupleti milion, tak jsem mu navrhla, že budu splácet peníze postupně. Nesouhlasil. Vyhovuje mu, že má blízko děti a nemusí se o nic starat. I když svému bývalému odmítám dělat služku, uklízet po něm musím. Nevím, jak dlouho to ještě vydržím – všude se válí jeho rozházené prádlo, neumyje po sobě ani hrnek, a když se s ním snažím domluvit na základních pravidlech, ignoruje mě. Bojím se sbalit děti a odstěhovat se k našim, protože pak bychom o byt definitivně přišli. Už by nás tam nepustil,“ svěřuje se Daniela.

Danielu ani ostatní čtenářky, které se nacházejí v podobné situaci, bohužel právnička Jitka Novotná nepotěší. „Pokud jde opravdu o společné jmění manželů, znamená to, že by se takový majetek měl po rozvodu vypořádat. Buď se nemovitost reálně rozdělí napůl, je-li to možné, nebo jeden z manželů, který v nemovitosti zůstane, druhého vyplatí. Je také možné nemovitost prodat a výtěžek z prodeje rozdělit, samozřejmě s přihlédnutím k vypořádání dalších majetkových hodnot náležejících do společného jmění (auto, PC, myčka...).

ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!


POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!

Doporučujeme

Články odjinud