Murphyho kuchyňské zákony - aneb jak udělat štrúdl

Tryskající oříšky a rozinky vytvářely unikátní pohled. Ovocná šťáva bublala a roztomile prskala na všechny strany.

Murphyho kuchyňské zákony - aneb jak udělat štrúdl

  1. Těsto vykyne a šlehačka se povede jen tehdy, je-li u stolu pouze rodina, nebo nezvaní hosté.
  2. Pukavec je takové vejce, které rozklepnete přímo do těsta.
  3. Jakmile hodíte vařečku do dřezu, vzápětí jí budete potřebovat.
  4. Jakmile naměříte v odměrce mléko, vzápětí bude třeba měřit mouku.
  5. Když už je nůž tak tupý, že jím nejde nic uříznout, prst jím uříznete vždycky.

To všechno můžu dosvědčit z vlastní zkušenosti.

Díky letadlu, ambasádě a mému nastávajícímu jsem se ocitla v hlavním městě Idaha, Boise. První šok z Ameriky už mám za sebou a tak si mohu začít hrát na hodnou milou americkou brzyženusku, která v růžové zástěrce ladně krouží kol sporáku, aby pět minut po manželově příchodu vykouzlila na stole přehršel dobrot. Jo, tak takhle nějak jsem si to představovala.
S okouzlujícím úsměvem jsem jednou ráno oznámila, že upeču pravej českej štrúdl. Šňavnatá jablíčka, sladké rozinky, křupavé oříšky - to vše v pevném, krásně propečeném, božském závinu. A věrná svému modernímu myšlení vyrazila jsem do obchodu koupit hotové listové těsto. Odjela, našla, koupila, přivezla, rozbalila - a prožila šok!
Což o to, těsto to bylo opravdu listové - jednotlivé listy úhledně stočené do ruličky. A jak krásně křupaly, když jsem se je snažila narovnat. A křupaly ještě víc, při mých pokusech do toho všeho zabalit tu slizkou jablečnou hmotu. Těsto příšerně praskalo, jablečná náplň se změnila v jablečnou lávu, a báječně křupavé oříšky křupaly úplně všude, nejlíp na povrchu těsta.
Nevadí, jsem přeci šikovná holka. Zhňácala jsem zbytek těsta s vodou a jala se zaplácávat ty nejhorší díry. Ne že bych se málo snažila, ale přeci jen, když máte mezi prsty plovací těstové blány, dobrá vůle a úsilí je vám - píp - platné.
Nakonec se mi to podařilo nacpat do trouby - téměř všechno. Po dvaceti minutách, doufaje že čas a teplo zhojí všechny rány, jsem se odhodlala jít se na "štrúdl" podívat. Jablečná láva podpořená horkem se úžasně vinula po kusech listového těsta. Po všech kusech. Tryskající oříšky a rozinky
vytvářely unikátní pohled. Ovocná šňáva bublala a roztomile prskala na všechny strany. Seškrábala jsem hmotu na talíř. Koneckonců, v žaludku to bude vypadat podobně. A když na to ozdobně nastříkám šlehačku. Zvláštní ovšem bylo, s jak fantastickou rychlosti se půvabně kroužky měnily v rozplizlou hmotu.Taky se ještě musím zmínit o dalším, unikátním vybaveni amerických domácností. Je to v každém dezu a říká se tomu drtic..

Lenka

Doporučujeme

Články odjinud