Na první pohled to tak vypadá sledujete-li současný vývoj situace. Prodávat či neprodávat školákům za státem dotovaný malý peníz čtvrtlitr mléka či neprodávat ? To je otázka vpravdě hamletovská, řešená už snad celou odbornou veřejností.
Nuže tedy - bez mléka nebylo by života ?
Na první pohled to tak vypadá sledujete-li současný vývoj situace. Prodávat či
neprodávat školákům za státem dotovaný malý peníz čtvrtlitr mléka či neprodávat
? To je otázka vpravdě hamletovská, řešená už snad celou odbornou veřejností. Zdá
se, že ještě chvíli a stane se předmětem prvního referenda ! A to i přesto, že
ten čtvrtlitr mléka neřeší ani kvalitu stravování školní mládeže ani klesající
zisky mlékáren. Možná se to někomu hodí, aby nebylo nutné přiznat, že už teď je
pozdě na řešení problémů výživy a v souvislosti s ní zdravotní prevence.
Vskutku - historie se opakuje - pamatuji se, jak se před více než 40ti lety ( 1955 -
1957 ) dělo s mlékem to samé pouze s tím rozdílem, že se zdůrazňovalo, že je to výsledek
"péče socialistického státu o výživu a zdraví dětí", přičemž rodiče
platili plnou cenu (nebyla vysoká, protože mléko bylo dotované státem). Přestože se
dnes v podstatě "ví", že čtvrtlitr mléka není z hlediska dlouhodobé
kvality výživy školní mládeže vůbec důležitý s ohledem na to, že sporná je především
kvalita stravování mládeže jak v rodinách, tak ve školách, přesto se na oko dělá,
že se tímto způsobem řeší problém nedostatečného příjmu vápníku. Jistěže -
děti asi mají vápníku nedostatek. Bijme na poplach a řešme to, aby později netrpěly
osteoporózou! Takže logicky - kde je vápník ? No přece v mléce ! Ale "causa vápník",
to už je zase zcela jiná záležitost. Velmi významná. Ale o tom možná později .
Kontrasty současné výživy
Stravování se u nás stává paradoxní záležitostí. Na jedné straně totiž velmi rádi
jíme, ale přitom stále lpíme na tradiční české kuchyni, na druhé straně se snažíme
na jídle co nejvíc ušetřit. Bez úspěchu, jak se lze dovědět z analýz výdajů na
stravu. To přece není naše vina, namítnete - NIKDO nám neřekl, JAK se mám stravovat
a když, tak ZA CO si máme kupovat a vařit racionální stravu !! Vždyň je přece známo,
že máme jedny z nejdražších potravin�..
Znalosti se vyplácejí, protože se týkají aktivní prevence
Možná, že nejsme tak tlustí jako většina Američanů, přesto jsme mnohem nemocnější
než oni. Dokonce se z oficiálních statistik dozvíme, že jsme jeden z národů velmi
nemocných, což je příčinou nutných vysokých investic do léčby. Pitom si ony nemocí
většinou způsobujeme sami svým naprosto neodpovědným přístupem k životu (a ke
stravě samozřejmě). Možná, že relativně dříve umíráme než národy jiné. Jsme
proto konejšeni některými "závislými" optimisty tvrdícími, že to není až
tak zlé. Jsem stejného názoru - není to tak zlé, protože je to mnohem horší. Dožíváme
se snad vcelku "průměrného věku", ale zcela jednoznačně jen za cenu
dlouhodobě snížené kvality života a celoživotně podávaných léků. Právě ty
jsou a budou čím dál dražší. Čím dále méně nám je bude platit stát�.A bude
hůř, protože nyní se dožívá vysokého věku zbytek původně relativně velmi zdravé
nejstarší generace narozené na počátku tohoto století - generace, která přestože
prodělala dvě světové války byla zdravější, než je nyní naše střední a mladá
generace.
Bodejď by ne ! Naši prarodiče fyzicky pracovali, nepřecpávali se masem ani máslem
natož cukrem, často měli jídla málo, dýchali většinou čerstvý vzduch, pili čistou
vodu�.mám pokračovat? Věřte mi, že socialistická výživa s jejím vychloubáním
že "předstihneme vyspělé státy v konzumaci masa a cukru" a s hesly typu
"zdraví sílu najdeš v sýru" určitě ze současné střední generace neudělala
zdravou populaci, která bude cestovat na dovolenou na Mars ještě ve věku 90ti let.
Možná ještě máme šanci - mládež určitě. Ale ne za současné situace. Nezbývá,
než se starat sami o sebe a pokusit to samé vysvětlit současné mladé generaci.
Racionální výživa - základ zdraví
Já vím, že to už jste slyšeli tisíckrát. Vím, že doporučení konzumace menšího
množství tučného masa, másla a vajec a větších porcí zeleniny a ovoce už
nechcete ani slyšet, protože potraviny racionálního typu jsou čím dál dražší. Vím,
že naprosto k ničemu jsou doporučení konzumace "pestré stravy", když musíte
chodit do závodky nebo do hospody na stravenky. Vím, že je obtížné nakupovat a vařit
racionálně, když nemáte dost informací o tom, jak a co nakupovat aniž byste projedli
definitivně celou výplatu.
Ale věřte mi, že stravovat se racionálně a přitom v podstatě levně je skutečně
možné.
Přehlednější bude formulace základních otázek a odpovědí
- Lze sestavit optimu se blížící systém výživy ( výživový styl ) ? Pokud ano
je možné ho bez problémů REALIZOVAT ?
- Je správné přistupovat k výživě stylem "pohoda za každou cenu" tudíž
je správné jíst to, na co mám chuň ?
- MUSÍME SE UČIT JÍST STEJNĚ JAKO CHODIT ?
Na všechny otázky je jednoznačná odpověď : ANO