Může popcorn z mikrovlnky způsobit rakovinu? Dnes už se nemusíte bát

1. 8. 2019
Může popcorn z mikrovlnky způsobit rakovinu? Dnes už se nemusíte bát
Můžete dostat rakovinu, když si budete připravovat popcorn v mikrovlné troubě? Nenadhazujeme tuto otázku, protože bychom byli zastánci teorie o škodlivosti mikrovln jako takových. Nicméně svého času byly nebezpečné sáčky, ve kterých se popcorn připravuje. A tak dodnes mezi lidmi panuje přesvědčení, že popcorn z mikrovlnné trouby je tichý zabiják.

Nebezpečný není popcorn ani mikrovlnka, ale PFC

Je to tak, mikrovlnné trouby se bát nemusíte, nebezpečné byly chemikálie zvané perfluorované sloučeniny (PFC), které se přidávaly do sáčků určených na přípravu popcornu v mikrovlnce. PFC jsou látky, které odolávají tukům, což byl důvod, proč se pytlíky s popcornem „potíraly“ – zabránilo se tak prosakování oleje přes obal. Tyto látky se používají na krabice od pizzy, sendvičové obaly, teflonové pánve a podobně. A v čem jsou tedy nebezpečné? Během zahřátí v mikrovlnné troubě se rozkládají na kyselinu perfluoroktanovou (PFOA), u které existuje reálné podezření, že způsobuje rakovinu.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Na první pohled je viditelné, že nejste ve své kůži. Z rodinného prostředí si s sebou nesete nepříjemnou náladu, která se promítá také do pracovní sféry. Je to až neuvěřitelné, jak se…

Nejčtenější články

Doporučujeme