Nebezpečný není popcorn ani mikrovlnka, ale PFC
Je to tak, mikrovlnné trouby se bát nemusíte, nebezpečné byly chemikálie zvané perfluorované sloučeniny (PFC), které se přidávaly do sáčků určených na přípravu popcornu v mikrovlnce. PFC jsou látky, které odolávají tukům, což byl důvod, proč se pytlíky s popcornem „potíraly“ – zabránilo se tak prosakování oleje přes obal. Tyto látky se používají na krabice od pizzy, sendvičové obaly, teflonové pánve a podobně. A v čem jsou tedy nebezpečné? Během zahřátí v mikrovlnné troubě se rozkládají na kyselinu perfluoroktanovou (PFOA), u které existuje reálné podezření, že způsobuje rakovinu.
Jak tyhle chemikálie ovlivní zdraví
Dříve se PFC hojně používaly, proto se experti snažili zjistit, zda tyto látky skutečně negativně ovlivňují zdraví. Skupina výzkumníků (C8 Science Panel) studovala dopad expozice PFC na osoby, které žily poblíž výrobního závodu na PFC DuPont ve Washingtonu. Od poloviny 50. let se totiž PFOA uvolňovala do ovzduší. Po několika letech výzkumu odborníci zjistili, že PFOA skutečně negativně působí na zdraví lidí, zejména stojí za vyšším rizikem onemocnění rakovinou ledvin a varlat. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv v USA (FDA) pak zjistil, že právě popcornové sáčky do mikrovlnné trouby tvořily více než 20 procent průměrné hladiny nebezpečné chemikálie v krvi obyvatel!
Musíme se ještě bát?
Díky bohu už nemusíme, protože výsledkem všech výzkumů bylo, že výrobci potravin už před několika lety přestali dobrovolně používat PFOA ve svých pytlících na popcorn. Znamená to tedy, že popcorn, který si dnes kupujete, už by tyto chemikálie prakticky neměl obsahovat.
Na druhou stranu, přestože byly nejnebezpečnější chemikálie už z obalů na popcorn odstraněny, některé chemikálie v nich přece jen mohou být obsaženy a mohou být sporné. Doporučení je tedy jasné – konzumovat popcorn s mírou, čas od času vám neublíží. Chcete mít jistotu? Pak si připravte popcorn doma sami, roztrhněte pytlík, obsah vysypte na pánev, přikryjte poklicí a občas mírně protřeste. Nebo si kupte kukuřičná zrna na popcorn (ve zdravé výživě), na pánev dejte lžičku másla a lžičku oleje a nasypte kukuřici. Přikryjte poklicí a za pohybování pánví nechte kukuřici pukat. S pánví musíte třást a pak ji zase vrátit na plotnu, aby se z kukuřice stal popcorn. Většinou stačí několik vteřin.