Můžete díky chůzi zhubnout a zbavit se tuku na břiše? Je dokázáno, že ano!

Můžete díky chůzi zhubnout a zbavit se tuku na břiše? Je dokázáno, že ano!

Chcete-li zůstat fit a zdraví, musíte pravidelně cvičit. Je to i proto, že fyzická aktivita snižuje riziko vzniku zdravotních komplikací včetně srdečních onemocnění, cukrovky a rakoviny. Pohyb je samozřejmě prospěšný i pro hubnutí a udržení si váhy. Nejjednodušší je začít chodit – tak se vydejte ven na procházku.

Chůzí spalujete kalorie

Člověk samozřejmě energii potřebuje, musí se najíst, aby vůbec mohl fungovat  dýchat, myslet a pohybovat se. Minimální energetický příjem se ale pro každého z nás liší a je ovlivněn hmotností, pohlavím, geny i úrovní aktivity. A co si budeme povídat, většinou toho sníme víc, než potřebujeme  zejména o svátcích. Jenže když je na stole tolik dobrot? Není nic jednoduššího než zvýšit výdej energie a pak si můžete dopřát i nějakou tu sladkost. Když se navíc budete hýbat, zrychlíte si i klidový metabolismus a budete rychleji spalovat, i když se zrovna nehýbete. Je totiž prokázáno, že fyzicky aktivní lidé spalují více kalorií.

I před dlouhou chůzí je potřeba se protáhnout! Jak na to? Podívejte se na video:

Když zrychlíte, spálíte víc

Když půjdete na hodně pomalou procházku se psem, za hodinu spálíte 178 kcal (pokud vážíte 60 kilogramů). Pokud vážíte 70 kg, už spálíte 209 kcal. Pokud zrychlíte a půjdete tempem 4 km/hod, spálíte 192 kcal při 60 kg, respektive 225 kcal při 70 kg. Chcete-li zvýšit intenzitu chůze a spalovat více kalorií, choďte po kopcovitém terénu nebo tam, kde je aspoň mírné stoupání.

Pokračování 2 / 4

Chůze pomáhá zachovat svaly

Když lidé hubnou, často ztrácejí nejen tělesný tuk, ale také svalovou hmotu. To může být kontraproduktivní, protože sval je metabolicky aktivnější než tuk. To znamená, že když máte svaly, budete lépe spalovat tuky. Cvičení včetně chůze pomáhá zabránit ztrátě svaloviny a také zpomalení metabolismu.

Pokračování 3 / 4

Chůze pomáhá odstranit břišní tuk

Uchovávání velkého množství tuku v oblasti břicha je spojeno se zvýšeným rizikem onemocnění, jako je cukrovka nebo srdeční choroby. Ve skutečnosti muži s obvodem pasu více než 102 centimetrů a ženy s obvodem větším než 88 centimetrů mají abdominální (břišní) obezitu, která je nejrizikovější. Tuk, který se akumuluje právě v oblasti břicha (postava tvaru jablko), je nejnebezpečnější. Jedním ze způsobů, jak se ho zbavit, je pravidelně chodit. Jedna studie se zaměřila na obézní ženy, které po dobu 12 týdnů chodily. Procházely se třikrát týdně po dobu 5070 minut a po třech měsících se jim zmenšil obvod pasu o téměř 3 centimetry a ztratily 2 procenta tělesného tuku.

Pokračování 4 / 4

Chůze zlepšuje náladu

Chůze (a samozřejmě i další aerobní cvičení) má spoustu pozitivních účinků na naše zdraví. Kromě jiného zlepšuje náladu a snižuje stres a úzkost. Je to podle odborníků tím, že mozek je potom citlivější na hormony serotonin a norepinefrin, což jsou hormony zmírňující pocity deprese. Pohyb stimuluje uvolňování endorfinů, díky kterým se cítíme šťastní. A navíc, některé studie zjistily, že když si cvičení užíváte, zvyšuje to pravděpodobnost, že u toho vydržíte. Lidé mají tendenci nedělat něco, když je to nebaví nebo když je cvičení fyzicky moc náročné. A to u chůze nehrozí.

Doporučujeme

Články odjinud