Muži a ženy reagují na nebezpečí různě

Muži a ženy reagují na nebezpečí různě

Muži a ženy reagují na nebezpečí jinak. Prokázala to polská studie, při níž byla použita metoda magnetické rezonance (fMRI).

Vědci z Jagelonské univerzity v Krakově zkoumali pomocí magnetické rezonance mozku reakce čtyřiceti dobrovolníků, kterým ukazovali různé obrázky.

U mužů se při pohledu na fotografie zachycující něco nebezpečného objevovala reakce v těch částech mozku, které by zapojili, kdyby se nebezpečí měli postavit nebo vyhnout. U žen se zase zvyšovala aktivita v centrech emocí.

Poláci zkoumali 21 mužů a 19 žen. Monitorovali jejich mozkovou činnost zatímco jim ukazovali fotografie předmětů a situací z běžného života, které měly vyvolat emocionální reakci.

Napřed jim podle BBC ukazovali fotografie s negativním nábojem. Ženy tu vykazovaly silnější aktivitu v levém thalamu. To je oblast mozku, která "posílá" informace o bolesti či příjemných podnětech dále do mozku.

U mužů se při pohledu na fotografie s negativním nábojem aktivovala levá insula, tedy část mozku klíčová při kontrole funkcí jako jsou dýchání, tepová rychlost a trávení. Aktivita v této části mozku v podstatě připravuje tělo na konfrontaci, na boj, či útěk.

"Nejspíše to znamená, že tváří v tvář nebezpečí muži mají větší sklon k tomu nějak jednat, než ženy," vysvětluje Dr. Andrzej Urbanik, vedoucí výzkumu.

Doporučujeme

Články odjinud