Muži dnes mají sedm základních typů postavy. Ideální figuru má jen pět procent

Muži dnes mají sedm základních typů postavy. Ideální figuru má jen pět procent

Muži jsou dnes stejně nejistí kvůli vizáži a tvaru postavy jako ženy. Není divu. V médiích na ně denně vyskakují fyzicky naprosto dokonalí pánové, jejichž pekáčům buchet a mohutným hrudníkům může konkurovat jeden z dvaceti. Britští vědci vytvořili sedm základních typů mužské postavy a zjistili, že k ideálu trojúhelníku nacho patří jen pět procent populace.

Britská typologie uvádí termíny hruška, okurka, rajče, cihla, nacho (trojúhelník), zelená fazolka a sněhulák.

Hruška je mírně širší v pase. Okurka je rovná a bez nadváhy. Rajče je baculaté na hrudi, v pase i v bocích. Cihla je svalnatá ale ve všech částech těla stejně široká. Nacho podle mexické křupavé pochoutky tvaru trojúhelníku má velmi svalnatou a vyrýsovanou postavu s širokými rameny a útlým pasem. Zelená fazolka je vyzáblá a tenká. Sněhulák má nejvíce hmoty na břiše a hrudi, ale malý zadek a poměrně štíhlé nohy.

Nejpřitažlivější sexuálně a v médiích také nejčastěji zobrazovaný tělesný typ má tvar nacho. Vlastní ho plavci a jiní atleti. Jenže v populaci je takových mužů jen pět procent. Nejvíce mužů – téměř polovina – má tvar hrušky. Muži nejčastěji touží po postavě okurky. Muže se střední svalovinou a normální postavou. Takové tělo má asi patnáct procent populace. Devět procent mužů má postavu tvaru cihly – masitou, v ramenou, pase a bocích zhruba stejně silnou. Rajče – oplácané amorfní tělo – má asi procento mužů. Pět procent mužů má postavu sněhuláka (obézní v horní části těla) či zelené fazolky (vyzáblé na kost).

Podle výzkumu profesora Brendana Gougha z Leeds Metropolitan University jsou dnes se svou postavou nespokojeny tři čtvrtiny mužů. „Žijeme ve světě, kde je vzhled velmi důležitý – v zaměstnání, vztazích a pro dobrý pocit. Jen minimum z nás se vyrovná modelům z obálek časopisů, ale stále více z nás používá krémy na pleť, opaluje se a nosí make-up. Když muži vypadají dobře, cítí se dobře,“ tvrdí profesor Gough.

Doporučujeme

Články odjinud