Muži dříve umírají, protože podceňují vitamíny

Muži dříve umírají, protože podceňují vitamíny

Špatné stravovací návyky jsou u příslušníků mužské populace hlavní příčinou vzniku nádorových onemocnění. Rovněž tak mají na svědomí, že se v průměru dožívají nižšího věku než ženy. K tomuto závěru dospěli odborníci z francouzského Institutu lékařských výzkumů.

Osm let podávali 13 tisícům mužů a žen tabletky, které obsahovaly vitamíny a minerály ve stejném množství, v jakém se nacházejí v běžně dostupném ovoci a zelenině. Výsledky prokázaly, že testovaní muži měli o 37 procent vyšší šanci dožít se vysokého věku a hrozba výskytu onkologických chorob byla u nich o třetinu nižší než u příslušníků kontrolní skupiny.

"U žen nebyly výsledky tak průkazné, vzhledem k tomu, že celkově víc dbají na správnou životosprávu," konstatuje šéf výzkumného týmu Serge Hercberg. Podle jeho slov by jen ve Francii mohl počet mužů, kteří každoročně onemocní rakovinou tlustého střeva, plic a kůže, být o 40 tisíc nižší, kdyby konzumovali víc rajčat, jahod, fazolových lusků i jablek.

Dodává, že osoby, které se podílely na studii Suvimax, dostávaly denně 6 miligramů betakaroténu. 120 mg vitamínu C, 30 mg vitamínu E, dále pak 20 mg zinku a 100 mikrogramů selenia. (Korzo)

Doporučujeme

Články odjinud