Muži jsou k cukrovce náchylnější než ženy

Muži jsou k cukrovce náchylnější než ženy

Vědci odhalili příčinu, proč cukrovkou druhého typu trpí více mužů než žen. Příslušníci silného pohlaví jsou podle nich k tomuto onemocnění náchylnější ze své biologické podstaty.

Mužům stačí podle odborníků přibrat mnohem méně než ženám, aby se u nich cukrovka projevila. Experti z univerzity v britském Glasgowě zjistili, že muži trpící touto nemocí mají nižší index tělesné hmotnosti (BMI) než ženy. Hodnota BMI udává stupeň obezity.

Podle zprávy zveřejněné v odborném časopise Diabetologia je příčinou rozložení tělesného tuku. Ten se u mužů ukládá především v oblasti břicha a v játrech, zatímco ženy trápí relativně bezpečný tuk kolem boků a na stehnech.

Cukrovku typu 2 způsobuje příliš vysoká hladina krevního cukru. Ta vzniká, pokud je porušena schopnost orgánů ji regulovat. Přitom se v těchto orgánech, například v játrech či svalech, ukládá tuk.

Vedoucí výzkumu profesor Naveed Satta to vysvětluje: "Už předešlé studie došly k závěru, že mužům ve středním věku hrozí vyšší nebezpečí vzniku diabetu než ženám. Jedním z možných vysvětlení je, že jim stačí přibrat méně kilogramů, aby se u nich tato nemoc vyvinula."

Skutečnost, že cukrovka se vyvíjí u žen s vyšším BMI než u mužů, prokázala nová analýza zdravotních údajů 51 920 mužů a 43 137 žen. "Podobné výzkumy nám pomáhají pochopit důvody, proč cukrovka vzniká, a zaměřit se na účinnější prevenci," tvrdí Dr. Victoria Kingová z britského výzkumného centra Diabetes UK a dodává: "Nejlepším způsobem, jak tomuto onemocnění předejít, je dodržování vyvážené stravy a pravidelná tělesná aktivita."


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz



STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud