Muži navštěvující často saunu mají nekvalitní spermie

Muži navštěvující často saunu mají nekvalitní spermie

Pánové toužící po dětech by si měli saunu odpustit. Lépe řečeno před snahou o početí miminka by se měli na šest měsíců ohřevu v tomto finském vynálezu zcela vyvarovat. Po třech měsících pravidelného saunování dojde ke snížení počtu spermií tak, že může dojít k potížím s početím. Stav se vrátí do normy po dalším půlroce bez sauny.

Výsledky se opírají o experimentální výzkumy týmu z Itálie, Finska a Marylandu. Skupina finských mužů mezi třicátým a čtyřicátým rokem života navštěvovala saunu dvakrát týdně po dobu tří měsíců. Před započetím studie byli všichni muži zdraví a měli normální počet spermií v ejakulátu. Před experimentem nenavštěvovali saunu pravidelně.

Na konci tříměsíčního experimentu výrazně poklesl počet spermií u všech jedinců a zvýšil se také počet poškozených a nekvalitních spermií v ejakulátu. K návratu do původního „normálního“ stavu došlo po šesti měsících od konce experimentu. Během patnácti minut v sauně se teplota varlat v šourku u mužů zvýšila v průměru o tři stupně Celsia.

„Varlata visí v šourku mimo tělo právě proto, aby byla chladnější. A také proto jsou muži s nesestouplými varlaty neplodní,“ dodává ke studii urolog Andrew Kramer z University of Maryland.

Produkci kvalitních spermií však neohrožují u mužů jen sauny, ale také koupání v horké vodě, těsné spodní prádlo a dlouhodobá práce s laptopem na klíně, který rozkrok výrazně ohřívá.

Doporučujeme

Články odjinud