Muži při hubnutí porážejí ženy. Jak je to možné?

Muži při hubnutí porážejí ženy. Jak je to možné?

Nejedna srovnávací studie, v níž při hubnutí a dodržování diety stojí proti sobě muži a ženy, přijde s tímto výsledkem. Muži zhubnou rychleji a větší část tělesné hmotnosti. Proč? Mají totiž několik evolučních výhod. Jednak kvůli fyziologii a fyziognomii spalují rychleji a více energie, ale také je jejich přejídání méně závislé na emocích.

Ženy se většinou cpou v emočním stresu, nebo když nejsou psychicky v pohodě. Emocionalita a uklidňování se dobrotami jsou u nich výrazně propojené. To vede k tomu, že ženy častěji selžou při dodržování diety a hubnutí. Jakmile se dostaví stres či problém, zaženou ho sladkostmi a tučným jídlem. Muži mají mnohem pevnější vůli – tedy aspoň většina z nich – a přejídání u nich nebývá motivováno emočně, i když stres je významný faktor přispívající k přejídání.

Na druhou stranu jsou tu vrozené dispozice. Ženské tělo je evolucí vytvořeno tak, že spaluje většinou pomaleji než to mužské. A když se tak muž začne pohybovat, jeho energetický výdej je vyšší než při stejných aktivitách u žen. Takže muži nakonec zhubnou více, a také si mohou dovolit sníst více.

Mužům většinou stačí jen trochu omezit příjem energie a trochu zvýšit její výdej a hubnutí se na jejich těle ihned začne projevovat.

Doporučujeme

Články odjinud