Smrdí vám myčka? Špatně myje? Víme, co s tím!

Díky myčce uspoříme až šedesát procent nákladů na energie. I ji však musíme čas od času „umýt“. Jinak se může stát, že se z ní začne šířit nepříjemný zápach a nádobí už nebude zářit čistotou. Vtipné a zároveň návodné video, jak vyčisti myčku najdete v úvodu článku.

Pravidelně čistěte filtr

Zabere vám to jen pár minut, ale ušetří vám to spoustu komplikací. Filtr se totiž rychle zanáší zbytky jídla a tuku, které se při každém mytí ze špinavého nádobí spláchnou. Pak dochází k tomu, že všechna znečištěná voda neodteče, zůstává na dně spotřebiče a během pár dnů se začne kazit. To zapříčiní, že se z myčky při každém otevření line do okolí nepříjemný odér.

Jednou za týden, maximálně za čtrnáct dnů, proto filtr vyndejte a důkladně ho propláchněte pod tekoucí horkou vodou. Pokud to nepomůže, vezměte si na pomoc jemný kartáček. Tím snadno dočistíte i ucpané drobné otvory filtru. Pak ho zase zašroubujte zpět. Nikdy myčku nepouštějte bez filtru!

Vyjmutí filtru bývá snadné, pokud si ale nevíte rady, podívejte se do návodu, který jste ke spotřebiči dostali.

Pokračování 2 / 4

Nezapomínejte ani na zbytek spotřebiče

Čas od času se musí vyčistit i vnitřek myčky. Jednou za měsíc až dva vyndejte všechny koše i poličky a důkladně je umyjte houbičkou s běžným mycím prostředkem a osprchujte čistou vodou. Nezapomeňte ani na ostřikovací ramena. I jejich otvory bývají zanesené a ucpané zbytky jídel, proto nemohou fungovat správně. Odmontujte je podle návodu, důkladně propláchněte pod tekoucí horkou vodou a namontujte zpět. Houbičkou vytřete také všechny vnitřní záhyby. Velkou pozornost věnujte těsnící gumě okolo dvířek. Tam se usazuje nejvíc nečistot.

Pokračování 3 / 4

Pozor na vodní kámen

Dalším nepřítelem myčky jsou vápenaté usazeniny z vody. Ty zanášejí nejen filtr a ostřikovací ramena, ale také trysky a potrubí, které manuálně nemůžete nijak vyčistit. Jednou za čtyři až šest měsíců proto použijte speciální čistič myčky. Ten pořídíte v každé drogerii už od padesáti korun. Obsahuje silný čisticí prostředek, který spotřebič zbaví nejen nečistot a mastnoty, ale i vápenatých usazenin. Jeho použití je snadné. Obvykle stačí odstranit víčko, vložit ho do prázdné myčky a nechat ji projít mycím cyklem.

Pokud máte velmi tvrdou vodu, měli byste spotřebič tímto způsobem vyčistit každé dva měsíce.

Pokračování 4 / 4

Zbavte se nežádoucích bakterií

Vyčistit a zároveň vydezinfikovat myčku můžete i bez chemie. Využít můžete ocet, který doma určitě máte. Potřebovat ho budete přibližně jen půl litru. Částí naplňte nádržku určenou na mycí prostředek a zavřete ji, zbytek pak volně vlijte do spodní části a spotřebič pusťte naprázdno. Nastavte nejvyšší teplotu a delší dobu mytí.

Další možností, jak myčku vyčistit a zbavit zápachu, je použití jedlé sody. Tu koupíte v každém větším obchodě s potravinami. Stačí dva malé sáčky. Jejich obsah přesypte do nějaké misky a tu položte do spodního koše. Část můžete nasypat i do prostoru pro mycí prostředek. Pak postupujte obdobně jako při použití octa. Stejnou službu vám prokáže i kyselina citronová.

Vtipné a zároveň návodné video, jak vyčisti myčku najdete v úvodu článku. 

Doporučujeme

Články odjinud