Mýty a pověry o menstruaci

Mýty a pověry o menstruaci

V dnešní době ztěží někdo uvěří, že menstruující žena je nemocná a poskvrněná, že, když se dotkne mladých poupat, ty se nakazí snětí a okamžitě shoří. Podobné mýty a pověry byly však v naší historii běžné.

Mýty a pověry o menstruaci

V dnešní době ztěží někdo uvěří, že menstruující žena je nemocná a poskvrněná, že, když se dotkne mladých poupat, ty se nakazí snětí a okamžitě shoří. Podobné mýty a pověry byly však v naší historii běžné.

I v dnešní době ženy nerady o své menstruaci hovoří a je jim to nepříjemné. Tento nepříjemný pocit není nic jiného, než přetrvávající kulturní představa o tom, že menstruace je něco nečistého. V naší dávné kultuře byla menstruující žena přehlížena a izolována. Bylo třeba se před ní chránit. Později byla menstruace považována za nemoc. Žena se musela chránit a nesměla se namáhat. Ještě ve třicátých letech 20.století se ženám upírala vyšší místa v zaměstnání s odůvodněním, že nejsou kvůli menstruaci schopny naplno pracovat.

V naší historii bylo při menstruaci často mnoho věcí zakazováno. "Nemyj si vlasy!", Neprovozuj žádné sporty!", "Nedotýkej se ovoce!" atd. Z těchto důvodů měly ženy pocit, že menstruace je nepříjemné období odpírání. To přetrvává až do dnešní doby. Ženy uvádějí, že jsou při menstruaci podrážděné a náladové. Tak tomu ale být nemusí a tyto pocity jsou především psychologické. Faktem je, že ženy mají na tento pocit právo a muži často jejich podrážděnost nechápou.

V dávném pravěku se soudilo, že ženy při menstruaci jsou pod vlivem měsíce. Ten byl uctíván jako Bůh. Tehdejší postoj je pro nás paradoxní. Těhotná nebo menstruující žena byla pod vlivem božského měsíce a tudíž svatá a nedotknutelná, ale zároveň krvácela, a proto byla poskvrněná a nečistá.

Ještě dnes přetrvávají u některých přírodně žijících kmenů v divočině magické představy o menstruaci. Tráva zhyne pod jejich dotykem, poupata v zahradě se po jejich dotyku nakazí snětí a shoří, obilí na poli po jejich dotyku zajde a již se nevzpamatuje. Zcela unikátní je záznam z prvního století z Říma. Plinius starší ve svých dějinách přírody píše:
"Těžko lze najít něco strašnějšího, než je krvácení a menstruace žen. Stane-li se, že se ženy v době své nemoci přiblíží k nádobě s vínem anebo ji překročí, může být víno sebečerstvější, přece okamžitě zkysne."

Přesto, že některé pověry přetrvávají dodnes, víme, že menstruace je zcela přirozený přírodní proces. Z těla ženy odcházejí částečky děložní sliznice a krev, nikoli však látky škodlivé nebo dokonce jedovaté.
Pravdou je, že ženy při menstruaci vylučují ze svých potních žláz takové chemické látky, které za normálních okolností nevylučují. Také krvavý odtok může být mírně zapáchající. Z těchto příčin mohou někdy lidé z nejbližšího okolí poznat na ženě to, co by jim sama neprozradila. Proto je také důležité věnovat v tyto dny zvýšenou pozornost osobní hygieně.

autor: Lucie
zdroj: Každopádně sexualita - Prof. PhDr. Ivo Pondělíček, CSc.

Doporučujeme

Články odjinud