Mýty o akné

Mýty o akné

Akné představuje nejrozšířenější kožní problém na světě. Přestože se s ním potýká téměř každá druhá žena v menší či větší míře, panuje kolem něj ještě stále tolik předsudků a mýtů, až se tomu ani nechce věřit.

„Zaručené“ rady se předávají mezi přáteli, v rodině a bohužel často i v médiích. Každá chyba se bohužel rázem projeví na pleti a může ji i nenávratně poškodit. Přestaťte proto poslouchat nesmyslné rady a začněte jednat. Protože čím více o akné víte, tím úspěšnější boj s ním může vézt. Zde je seznam nejrozšířenějších mýtů o akné, vyzkoušejte si s námi své znalosti a získejte skutečně pravdivé informace a s nimi také krásnou a zdravou pleť.

Akné způsobuje špína

Příčin vzniku akné je několik, ale špína mezi nimi není. Nečistoty se tvoří, když se odumřelé buňky smísí s kožním mazem a ucpou póry. Tento proces nemá nic společného se špínou, takže přehnané mytí obličeje či těla (více než dvakrát denně) stav akné nezlepší. Přílišné mytí či používání kosmetických přípravků s vysokým množstvím alkoholu zapříčiní, že se stav vaší pleti ještě více zhorší. Narušíte si totiž ochrannou vrstvu pleti a ta se nemá jak bránit.

Akné vzniká po jídle

Ne, hranolky ani pizza ke včerejší večeři vám nové pupínky na tváři nevyčarují. Ve skutečnosti vědci nedokázali přímé spojení mezi jídlem a akné. Takže všechna jídla, kterých jste se obávali jako pizza, hranolky, čokoláda, pleti neublíží (s figurou však dokáží pěkně zatočit). Takže se nebojte a občas si dopřejte nějakou tu strašně dobrou, i když ne moc dietní, pochoutku.

Akné jen v pubertě

Bohužel se akné nikterak neohlíží na věk. Jakmile vám začne tělo produkovat hormony, může vás postihnout kdykoliv. Více než 85% lidí ve věku od 12 do 24 let trápí akné. Může však začít mnohem později, po dvacítce, třicítce … zvláště u žen, jejichž hladina hormonů v oblibou kolísá. Lékaři odhadují, že jeden ze čtyř dospělých mezi 25 a 44 lety se potýká s některou z forem akné a téměř každá druhá žena trpí lehkou formou akné. To jsou velmi alarmující čísla!

Akné samo odezní

Tak to bohužel není. Neléčené akné způsobí na vaší tváři tmavé skvrny či jizvy nebo obojí. Nezáleží, kolik vám je let, s léčbou je potřeba začít co nejdříve. Pamatujte, že nejlepší léčbou je prevence. Máte-li proto zkušenosti s pupínky, raději jim předcházejte vhodnou péči o pleť. Akné se snáze předchází než léčí, což je velmi zdlouhavý proces. Vsaďte proto na prevenci a vložte do ní všechny své síly. Určitě se to vyplatí.

Léčba pupínku = léčba akné

Protože pupínku trvá 2 – 3 týdny než se objeví, léčíte tak staré symptomy než problém samotný. Abyste se skutečně zbavili akné, musíte se zaměřit na celý obličej či oblast, která je jím postižená. Předejdete tak novým pupínkům. Zvolte si komplexní péči o pleť, čistícím přípravkem počínaje, speciální hydratací konče. Nezapomeňte do svého programu zařadit také pleťovou masku, odstranění odumřelých buněk a profesionální hloubkové čištění.

Akné je jen kosmetický problém

Jistě, akné ovlivňuje, jak vypadáme, nemá přímý dopad na tělesné zdraví. Ale pozor! Psychika je velmi důležitá pro celkovou kondici. Takže cítíte-li se špatně, máte snížené sebevědomí, může to vyvolat deprese, a to už je vážný zdravotní problém. Nenechte se nikým odradit a vyhledejte pomoc při léčbě akné, až už vám okolí tvrdí, že se o nic nejedná a že jsou pupínky jen malý problém.

Slunce pomáhá od akné

Úplně špatně! „Doba bronzová“ je pryč, dlouhé opalování pokožce velmi škodí. Malé množství slunečních paprsků je prospěšné, dodá tělu vitamín D a může zlepšit stav pleti, delší ležení na slunci celý stav ale dokáže pěkně zhoršit. Dlouhodobé opalování způsobuje ucpávání pórů, objeví se černé a bílé tečky a drobné pupínky. Proto zapomeňte na odpoledne strávené na žhavém slunci. 10 minut denně tělu bohatě stačí.

Akné je léčitelné

Zatím ne … ale neztrácejte naději. Akné lze předcházet a mít jej pod kontrolou pomocí pravidelné každodenní péče. Vyberte si speciální kosmetiku určenou na aknózní pleť, např. Pure Zone od L'Oreál Paris či Normaderm od Vichy. Nevíte-li si rady, co si ze široké nabídky zvolit, poraďte se s kožním lékařem. Ten posoudí stav vaší pokožky a doporučí vám správnou léčbu a prevenci. Pamatujte, i když projevy akné – pupínky, černé či bílé tečky – odezní, neznamená to, že je akné pryč. Musíte se přísně držet svého plánu, jedině tak si zachováte čistou a krásnou pokožku.

autor: Simona Foto: zdroj internet

Doporučujeme

Články odjinud