Mýty o redukční dietě, které nás matou. Udělejte si v tom jasno!

Mýty o redukční dietě, které nás matou. Udělejte si v tom jasno!

Snaha zredukovat pár kilogramů nás vždy vede k nutnosti změnit svou stravu. Redukční dieta je strava s nižším obsahem energie, při které je naše snaha úspěšná – správné nastavení redukční diety je pro náš dlouhodobě úspěšný boj s váhou klíčové. Redukční diety se však dotýká celá řada různých mýtů, které Vás mohou mást – pojďme se na ně tedy podívat.

Odpovídá Mgr. Jitka Laštovičková z odborného centra zdravého životního stylu Rekondice

Mohu přijímat do 5 500 kJ!

A to je velká chyba. Redukční dieta je strava s mírně nižším energetickým příjmem než dříve – obvykle postačí snížení energetického příjmu o 1 500-2 000 kJ a pravidelná pohybová aktivita. „Pokud tedy byl dříve energetický příjem značný (např. 12 000 kJ), postačí k redukci správně nastavená redukční dieta s příjmem 10 000 kJ. Denní příjem 5 500 kJ by pro takového člověka znamenal velký hlad, nedostatek energie a brzké ukončení diety“, radí nutriční terapeutka Mgr. Jitka Laštovičková z odborného centra zdravého životního stylu Rekondice. Redukční dieta musí být vždy nastavena individuálně – urostlý fyzicky pracující muž a žena se sedavým zaměstnáním nemohou mít nikdy stejnou dietu.

Po páté hodině už nesmím nic jíst!

Tuto větu jste možná někdy slyšeli od svých kolegů nebo kolegyň či známých, kteří se snažili zhubnout. Pokud uléháte brzy – kolem osmé až deváté hodiny, můžete toto doporučení dodržet. Pokud jste vzhůru obvykle déle nebo máte v práci i noční směny, rozhodně byste se ho držet neměli – trápili byste se hlady. Poslední pokrm bychom měli přijmout cca 2-3 hodiny před ulehnutím, měl by být již spíše lehčí, abychom nešli spát s příliš plným žaludkem.

Abych zhubla, musím hladovět!

Rozhodně to není pravda. Při správně nastavené redukční dietě byste hlad mít neměli, hladovění ke správné redukci hmotnosti opravdu nevede. Někteří lidé bývají i příjemně překvapeni, kolik jídla mají sníst.

Když hubnu, musím se vzdát všeho, co mám rád!

Velmi často se lidé obávají, že ve chvíli, kdy se rozhodnou změnit své stravování, musí opustit veškeré své oblíbené, leč méně zdravé potraviny a pokrmy. Není to tak docela pravda – během redukce hmotnosti lze objevovat různé nové chutě a obvykle lze i nevhodné potraviny do stravy zařadit tak, aby nenarušily snahu o zhubnutí, případně najít nějaký kompromis mezi vhodností potraviny a uspokojením chuti. Pokud si něco zcela zakážeme, máme na to o to větší chuť. „Pokud víte, že daná potravina není pro redukční dietu příliš vhodná, je lepší dopřát si častěji malé množství a chuť uspokojit, než ji přemáhat a pak sníst této potraviny velké množství.“, dodává Mgr. Laštovičková.

Nesmím jíst přílohy!

Velmi často také lidé ve víře, že je to zcela nezbytné, vyřazují zdroje sacharidů (zejména přílohy - brambory, pečivo, těstoviny, rýži, aj.). Zapomínají přitom, že správně zvolená příloha je pro nás cenným zdrojem energie a velmi často také vlákniny (celozrnné pečivo, celozrnné těstoviny, rýže natural, aj.).

Na hubnutí nemám peníze!

Myslíte si, že redukční dieta musí být bezpodmínečně drahá a musí obsahovat speciální potraviny (proteinové tyčinky, koktejly či polévky)? Není to vůbec nutné. Vhodnou redukční dietu lze obvykle sestavit i bez těchto speciálních potravin.

Redukční diety se právě kvůli těmto a podobným mýtům lidé velmi často obávají. A to neoprávněně. Redukční dieta opravdu neznamená jíst málo, hladovět a vzdát se všeho, co mám rád.

Doporučujeme

Články odjinud