Mýty o vlasech, které nejsou pravdivé: Také jste jim věřila?

Mýty o vlasech, které nejsou pravdivé: Také jste jim věřila?

Chodíte spát s mokrou hlavou, neustále si stříháte vlasy, abyste zvětšila jejich objem, a roztřepené konečky zachraňujete olejíčkem? Pokud jste si doposud myslela, že je to tak v pořádku, pletla jste se. Jak je to doopravdy?

Spaní s mokrou hlavou vlasům neškodí

Naprostý omyl. Mokrý vlas je daleko citlivější a náchylnější na porušení než vlas suchý, takže pokud ulehnete s mokrou hlavou, vlasy se budou snadněji lámat, ničit a vysušovat. Ráno se pak probudíte s mdlou a přeleženou hřívou bez lesku, kterou nebude snadné upravit do požadovaného vzhledu. Pokud tedy vlasy chcete nechat uschnout přirozenou cestou, umyjte si je přes den, v opačném případě je vysušte fénem s chladnějším proudem a iontovou ochranou.

Pokračování 2 / 5

Olejíček jako záchrana

Myslíte si, že olejíček nebo sérum vám zachrání a opraví roztřepené konečky vlasů a ty najednou záhadně zmizí? Omyl. Možná to tak na první pohled chvíli vypadá, když jsou vlasy umyté, vyžehlené a ošetřené, ale během chvíle poznáte, že se nic nezměnilo. Jediným způsobem, jak se roztřepených konečků zbavit, je ostříhat je. Vlasům se uleví, a pokud v tento moment začnete používat vyživující sérum, můžete další roztřepení alespoň trochu oddálit.

Pokračování 3 / 5

Šampon je dostatečnou péčí

Samozřejmě ve chvíli, kdy jste někde pod stanem nebo na dovolené a dojde vám kondicionér, je šampon dostačující a vlasy vám rozhodně nevypadají. Při běžné péči je ale kondicionér nutností. Šampon vlasové vlákno otevře, vymyje, ale pak už neuzavře. To dělá až kondicionér, jehož použitím ve vlasech udržíte vlhkost a zabráníte vysušování. Čas od času je třeba dopřát si také masku, která vaše vlasy řádně vyživí. A používáte-li žehličku na vlasy na denní bázi, pak se rozhodně neobejdete bez ochranných prostředků, které zabraňují ničení vlasů vysokými teplotami.

Pokračování 4 / 5

Stříhání vlasů je důležité pro jejich růst

Zatímco pravidelné zastřihávání konečků je skvělým způsobem, jak udržet vaše vlasy zdravé, rozhodně to není záruka toho, že vám porostou jako plevel. Každý měsíc vyroste vlas v průměru asi o 3 milimetry, takže tím, že si necháte stříhat konečky, jejich růst neurychlíte a rozhodně nezhoustnou. Chcete-li růst urychlit, můžete vyzkoušet různé doplňky stravy i přípravky přímo na vlasy, ani tady však není stoprocentní záruka, že docílíte výrazné změny.

Pokračování 5 / 5

Místo jednoho vytrženého šedivého vlasu vyrostou dva další

Je nesmysl domnívat se, že když si vytrhnete jeden šedivý vlas, na jeho místě vyrostou dva nové. Vlasy rostou z vlasových cibulek a z každé cibulky může vyrůst vždy pouze jeden vlas. Navíc skutečnost, zda vlas ztratí svou přirozenou barvu, a tedy zešediví, nezáleží vůbec na tom, jestli ten který vlas vytrhnete, nebo nikoli. Ztráta přirozené barvy vlasu je způsobena nedostatečnou produkcí melaninu.

Doporučujeme

Články odjinud