Na co do kina

Na co do kina

Tento týden mají v českých kinech premiéru hned dva filmy, které byste si neměli nechat ujít. Jedná se o roztomilou komedii o hledání štěstí a každodenní radosti a o historické drama z 60. let ukazující hrůzy studené války.

Happy-to-lucky

Je těžké být šťastný? V nové rozverné komedii scénáristy/režiséra Mikea Leighe září Sally Hawkinsová jako Poppy, nezkrotná a bezstarostná učitelka, která vnáší nakažlivý a neutuchající optimismus do každé situace, která ji potká, a nabízí tak působivý, pravdivý a velice lidský průzkum jedné z nejzáhadnějších a často nejprchavějších předností lidského života: štěstí.

Poppyin optimistický pohled na svět je prověřen již na začátku příběh, když jí někdo ukradne kolo. Nicméně ona se zapíše do autoškoly ke Scottovi, který se ukáže být jejím „neporazitelným nepřítelem“ – vztekajícím se, upjatým cynikem. Napětí při jejich týdenních lekcích narůstá a Poppy musí vynakládat stále větší úsilí na to, aby si i nadále udržela pozitivní mysl a dobrou náladu. A jak si poradí s nervově labilní učitelkou flamenga, zatrpklou těhotnou sestrou, problémovým bezdomovcem, malým rváčem ve své třídě a zablokovanou páteří?

Nyní zodpovězte otázku: „Je sklenice z půli plná nebo z půli prázdná?

Britskou komedii se Sally Hawkins v hlavní roli promítají kina v originálním znění s titulky od 9. dubna 2009.

Baader Meinhof Komplex

Červen 1967. Významná levicová novinářka Ulrike Meinhofová je šokovaná zprávami o krvavé demonstraci v Berlíně, během které policista zastřelil nevinného studenta. Když si Meinhofová uvědomí, že její manželství je u konce, vezme své dvě děti a odstěhuje se s nimi do Berlína. Zde se začne aktivně angažovat v protivládním, protikapitalistickém studentském hnutí. Stále více si uvědomuje, že pouhým informováním o probíhajících nepravostech nedocílí žádné změny. Silně na ní zapůsobí čin Gudrun Ensslinové a jejího přítele Andrease Baadera, kteří na protest proti vietnamské válce zapálí obchodní dům. Baader je zatčen, Meinhofová, která podporuje jeho osvobození, přeruší veškeré vazby s dosavadním životem a dokonce opustí své děti. S Baaderem a Ensslinovou založí Odbojovou rudou armádu, jejímž cílem je vést ozbrojený odboj proti politickému status quo v zemi.

Po vojenském výcviku v táboru teroristické skupiny El Fatah v Jordánsku začnou vykrádat banky a provedou několik násilných a smrtících útoků. Počet mrtvých rychle roste a společnost začne skupinu hystericky pronásledovat. Šéf německé federální policie Horst Herold (Bruno Ganz) proti RAF sestaví mimořádně silnou policejní obranu. V roce 1972 úspěšně zadrží všechny vůdce i další členy skupiny. Ačkoliv jsou vůdcové RAF uvěznění, politická síla hnutí prudce roste. Do RAF vstupují noví členové, včetně Petry Schelmové a Brigitte Mohnhauptové, která se stane novým vůdcem skupiny. Pomocí dalších útoků a hladovek zvyšuje RAF tlak na vládu, čímž otřásá základy německé demokracie. Meinhofová, Baader a Ensslinová se stanou ikonami radikalistického hnutí. Bez hlavních vůdců ale napětí ve skupině vzrůstá. Na podzim 1977 spor mezi RAF a vládou vyvrcholí. Šest týdnů po únosu významného byznysmena unese skupina letadlo s 86 německými turisty na palubě… Německé drama Baader Meinhof Komplex promítají česká kina v německém znění s titulky od 9. dubna 2009.

foto: SPI film, Bontonfilm

Doporučujeme

Články odjinud