Na co si dát pozor při sjednání povinného ručení a jak vybrat to správné?

Na co si dát pozor při sjednání povinného ručení a jak vybrat to správné?

Povinné ručení musí mít sjednané každý majitel vozidla, ať už jde o auto nebo motorku. Mnoho lidí však neví, jaké pojistné události jim povinné ručení pokryje a které nikoliv. Jak si vybrat to správné povinné ručení a na co si při výběru dát pozor?

Co je to povinné ručení?

Povinné ručení je zákonem stanovené pojištění odpovědnosti z provozu vozidla na silnicích. Pokud tedy máte registrované motorové vozidlo, musíte k němu mít nutně sjednané i povinné ručení. V opačném případě vám může hrozit pokuta až do výše 40 tisíc korun a také dočasný zákaz řízení.

Co zahrnuje povinné ručení?

Povinné ručení je tu zejména pro případy, kdy vy způsobíte dopravní nehodu nebo škodu na majetku či zdraví třetí osobě. Poškozenému se tak finanční náklady vyplatí právě z povinného ručení. Chrání tedy, laicky řečeno, vaši peněženku.

Povinné ručení kryje:

  • škody vzniklé poškozením, zničením či ztrátou vozidla
  • škody vzniklé na zdraví následkem havárie
  • ušlý zisk následkem havárie a náklady na zdravotní péči, která byla hrazena z veřejného zdravotního pojištění
  • náklady spojené s právním zastoupením

Dejte si ale pozor na to, že škodu na vašem autě vám povinné ručení nezaplatí, k tomu potřebujete mít sjednané i havarijní pojištění. To sice není povinné, ale v jistých případech za něj budete rádi.

Jak vybrat povinné ručení?

Cena povinného ručení se odvíjí od technických parametrů vozidla, ale i od vašeho věku, rizikovosti vás jako řidiče, nebo míry nehodovosti v lokalitě vašeho bydliště. V některých případech se tak cena pojistného za povinné ručení může vyšplhat až na 10 tisíc korun ročně.

Při výběru povinného ručení zvažte i výši pojistných limitů. Ty jsou ze zákona stanoveny na minimálně 35 milionů korun při škodě na zdraví a stejné minimum platí i při škodě na majetku. Pojistný limit si můžete zvolit i vyšší, což se hodí zejména v případech častých zahraničních cest.

Rovněž pak myslete na zvolenou spoluúčast. Čím vyšší je, tím méně za povinné ručení platíte. Zde se však vyplácí určitá obezřetnost, protože v případě nehody se vám pak vysoká spoluúčast nemusí vyplatit. Značí totiž, že velkou část nákladů budete platit ze své kapsy.

Havarijní pojištění a povinné ručení v jedné smlouvě

Když si budete sjednávat povinné ručení, zvažte, zda si rovnou nesjednat i havarijní pojištění. V takovém případě se vyplatí dát si obě pojištění do jedné smlouvy. V takovém případě totiž můžete převést své bonusy z povinného ručení i na havarijní pojištění, a snížit tak celkovou cenu pojistného.

Sjednání povinného ručení nepodceňujte, nemusí se vám to vyplatit. Při výběru dbejte na dostačující výši pojistných limitů i na adekvátní výši spoluúčasti. Cenu povinného ručení můžete snížit díky bonusům, které získáte, pokud budete řídit bezpečně a bez nehod. Zároveň si můžete cenu pojistného každoročně snižovat úměrně se stářím vozu. Nakonec popřemýšlejte, zda si s povinným ručením sjednáte rovnou i havarijní pojištění.

Doporučujeme

Články odjinud