Na Colours of Ostrava vystoupí The Frames a Gogol Bordello

Žánrovou pestrost festivalu Colours of Ostrava potvrzují další dvě zahraniční kultovní kapely – irští folkrockoví The Frames a šílený gypsy punks cabaret Gogol Bordello. U hudby The Frames si přijdou na své milovníci teskných, až melancholických ploch i ryčných melodií zvoucích do irských hospod. Naopak Gogol Bordello v čele s charismatickým frontmanem Eugenem Hutzem rozproudí krev všem příznivcům divokých cikánských či punkových rytmů.

Mezi dalšími potvrzenými hvězdami festivalu Colours of Ostrava, který je čerstvým držitelem ceny Anděl za hudební událost roku 2005, je například Robert Plant s kapelou Strange Sensation, malijský hudebník Salif Keita či australská hip-hopová kapela Resin Dogs. V dramaturgii letošního ročníku je samozřejmě pamatováno i na významné zástupce domácí scény. Festival zahájí ve čtvrtek kapela Chinaski, dále vystoupí například Monkey Business, Southpaw, Lenka Dusilová, Nierika nebo Gipsy.cz.

V pořadí 5. ročník Colours of Ostrava se bude konat od 20. do 23. července 2006, poprvé v historii tedy trvá celé 4 dny. Festivalové areály opět vyrostou na výstavišti Černá louka a v okolí Slezskoostravského hradu v centru Ostravy. Čtyřdenní permanentky je možné zakoupit ještě do 31. března 2006 za pouhých 550 Kč ve všech pobočkách sítě Ticketpro. Více informací na www.colours.cz. Generálním partnerem festivalu je opět Česká spořitelna.

The Frames

Irská skupina The Frames a její leader Glen Hansard mají v České republice a vůbec v celé Evropě velmi silné fanouškovské zázemí. Respekt si vydobyli během skoro dvaceti let kočování po malých i větších klubech, koncertních sálech a hudebních festivalech. Ostatně i sám Hansard, který do České republiky často zajíždí také sólově, dokazuje, že živé vystupování mají on i jeho spoluhráči v krvi. Pro své chytlavé melodie, spontánní komunikaci s publikem a písničkářský naturel je čtveřice The Frames jednou z nejoblíbenějších formací také v domácím Irsku. Důkazem je dvojnásobné jmenování kapelou roku, s čímž jistě souhlasí i Bono Vox z U2. Nejen, že jsou The Frames označováni za spřízněnce a následovníky této hudební legendy, sám Vox má tento kvartet rockových písničkářů prý velmi v oblibě.

U hudby The Frames si přijdou na své milovníci teskných, až melancholických ploch i ryčných melodií zvoucích do irských hospod. Jejich písně lze poslouchat bez dechu, stejně jako být součástí hlučného chóru publika v refrénech. Pasáže, kdy na sebe jednotlivé nástroje narážejí a proplétají se, budou posluchače svrbět na kůži i pod ní stejně, jako produkce belgických dEUS. Pochopení pro taneční choutky posluchačů mají The Frames ještě silnější než kupříkladu spříznění Levellers.

Glen Hansard založil The Frames před šestnácti lety. Za tu dobu společně vydali pět studiových alb a s úspěchem koncertovali v Evropě, v USA i v Asii. Mohou se pochlubit spoluprací s Nickem Cavem, Bobem Dylanem, Coldplay či Van Morrisonem. Kapela za dobu své existence několikrát změnila obsazení i vydavatele.

Od samého počátku irské muzikanty provázel zájem významných osobností z hudební branže. S debutovým albem „Another Love Songs“ (1992) například kapele pomáhal producent Pixies Gil Norton a Frank Murray, manažer Thin Lizzy a Pogues. Album „Fitzcaraldo“ vydala kapela o dva roky později. Roku 1999 vydávají The Frames album „Dance the Devil“, které definitivně stvrzuje jejich postavení mezi nejlepšími irskými kapelami. A navíc, tehdy vlivný časopis Melody Maker je označil za desku roku.

Další album „For the Birds" (2001) natočila kapela ve spolupráci se slavným producentem Stevem Albinim (Nirvana) a vydala jej na vlastním labelu Plateau. Album bylo irskými kritiky oceněno jako nejlepší rockové album roku.

O domestikaci irských hudebníků v Čechách svědčí i živé album s názvem „Breadcrumb Trail“ (2002), které bylo natočeno v brněnském klubu Stará pekárna (vydavatel Indies Records). V témže roce vydala čtveřice ještě jedno živé album s názvem „Set List“, nahrané při koncertě v Dublinu.

V loňském roce kapela potěšila fanoušky velmi úspěšným albem „Burn the Maps“. The Frames do Česka naposledy zavítali v rámci podzimního turné do beznadějně vyprodaného pražského Divadla Archa a na brněnskou Flédu.

Gogol Bordello

Sedmičlenná newyorská kapela Gogol Bordello, která se proslavila svými šílenými gypsy punk kabarety, se chystá zbořit Colours of Ostrava. Jejich divoké koncerty míchají cikánskou hudbu, rock´n´roll a vše další rebelské od flamenga až po perestrojkový punk. V centru pozornosti jednoznačně stojí, skáče a svíjí se charismatický frontman Eugene Hutz, potomek ukrajinských Romů a vedle Elijaha Wooda i herecká hvězda filmu “Everything is Illuminated” režiséra Lieva Schreibera. Ačkoliv je Eugene Hutz na podiu vždy dominantní figurou, sám zdůrazňuje význam ostatních sedmi členů: “Sergej Rjabcev, houslista, byl 10 let v Moskvě divadelním režisérem, nyní pomáhá inscenovat naše koncerty. Juri Lemešev, akordeonista pocházející ze Sachalinu, je muzikant s nekonečnou představivostí. Když slyšíte jeho surrealistická sóla, nechápete, odkud to vůbec bere. Rea Mochiach je basový kytarista z Izraele, který původně hrál jazz, rock, drum & bass a elektronickou hudbu. Právě od něj pochází většina dubových prvků v naší hudbě. Styl hraní kytaristy Orena Kaplana z Izraele je základní poznávací značkou Gogol Bordello. Eliot Ferguson, bubeník z Kalifornie, je jediným duševně zdravým člověkem v kapele, hraje ale jakoby kdyby byl šílený. Ke koncertní show patří také Pam Racine a Elizabeth Sun, které v různých kostýmech tančí, bubnují a dodávají koncertu ohnivou energii.” Naposledy vyprodali 14. prosince pražský klub Roxy.

Gogol Bordello vznikli v roce 1996 v New Yorku při setkání několika přistěhovalců z Ruska, Ukrajiny a Izraele. Jméno se vztahuje k ukrajinskému spisovateli 19. století Nikolaji V. Gogolovi a k tomu, co se nazývá bordelem – centrem rozkoší a pouliční vulgárnosti. Gogol byl oblíbeným spisovatelem všech členů kapely - “groteskní, melancholický, vizionářský” spisovatel, který je otevřen podobně jako kapela různým výkladům. Gogol Bordello si za své divoké koncerty a desky rychle získali přízeň veřejnosti i světových médií – od New York Times, přes Rolling Stone, The Wall Street Journal, až po The New Yorker a Billboard. Eugene Hutz tvrdí: “Romové mají divošský způsob vytváření muziky. Pocházejí z kultury, kde hudba je jediným způsobem k přežití. Podobně jako reggae jejich hudba vznikla mezi chudými lidmi, kteří nemají nic jiného než ji. Můžete proto cítit v každé notě rebelskou duši.” Co se dá konec konců čekat od chlapíka, který mezi svými oblíbenými kapelami jmenuje zároveň Taraf de Haidouks, Dead Kennedys, Kočani Orkestar, Gorana Bregoviče, The Stooges, Nacao Zumbi, Romano Drom, Saša Kolpakov či Asian Dub Foundation? Jejich zatím poslední deska “Gypsy Punks: Underdog World Strike” je třetí v pořadí a vyšla 9. srpna 2005 na značce Sideonedummy Records pod producentským dozorem Steva Albiniho (např. Nirvana, Jimmy Page/Robert Plant), mistra “živého – koncertního” zvuku. “Gypsy Punks” obsahuje 15 skladeb, které jsou opět osobitým spojením cikánské hudby, punku, rock'n'roll a dalších druhů rebelské hudby.

Eugene Hutz, charismatický frontman kapely, uplatnil svůj smysl pro herectví a showmanství v novém filmu režiséra Lieva Schreibera “Everything is Illuminated“, kde hraje jednu z hlavních rolí po boku současné herecké hvězdy Elijaha Wooda (“Pán prstenů”, “Sin City”, “Eternal Sunshine of The Spotless Mind” a další.) Eugene Hutz napsal a nahrál hudbu k soundtracku filmu spolu se svým bratrem a několika členy kapely, kteří se také ve filmu objeví.

Více o festivalu Colours of Ostrava na www.colours.cz

Doporučujeme

Články odjinud