Není festival jako festival. Ten, který nese jméno Evolution a uskuteční se o víkendu 23.–24. září na Výstavišti v Praze Holešovicích, je naprosto výjimečný. Nejen, že zde najdete vše, co souvisí se zdravým životním stylem a osobním rozvojem, ale navíc se zde můžete setkat s americkým spisovatelem, psychologem a lékařem Raymondem Moodym, který shromažďuje důkazy, že posmrtný život existuje.
Festival Evolution je největší festival osobního rozvoje ve střední a východní Evropě. Jednou z hlavních hvězd z více než stovky domácích i zahraničních hostů bude bezesporu Dr. Raymond Moody, který se zabývá otázkou posmrtného života. Procento lidí, kteří věří, že po životě navazuje daleko krásnější část "bytí", narůstá. Zájem o přednášky Dr. Moodyho je enormně velký, proto je jeho účast na tomto pražském festivalu velkou událostí.
Jako průkopník moderního výzkumu prožitků blízkých smrti Raymond Moody zcela změnil způsob, jakým pohlížíme na smrt a umírání. Popisem autentických zážitků lidí, kteří prožili klinickou smrt, Moody poukázal na to, že smrt možná neznamená konec, ale bránu k dalšímu životu. Po něm začali otázku přezkoumávat mnozí vědci a lékaři. Moody je dnes vůdčí autoritou ve výzkumu fenoménu, který sám pojmenoval "prožitek blízkosti smrti".
Raymond Moody napsal 14 knih, jejichž celkový prodaný náklad převýšil dvacet milionů kusů, pořádá i vlastní přednášková turné. Podle některých psychiatrů, psychologů a lékařů (patří mezi ně třeba Karel Nešpor) Moodyho knihy mnohým pacientům pomáhají: Lépe se pak vyrovnají s nemocí či naopak dokážou lépe přijmout smrt. Pro část odborné veřejnosti jsou však Moodyho výzkumy, ač on sám je doktorem medicíny a zároveň doktorem filozofie i školeným psychiatrem, nepřijatelné. Českou republiku navštívil Moody v roce 1991 a 2010, nyní přijíždí potřetí.
Co si na festivalu ještě nenechat ujít
Neméně významným hostem, který vystoupí na Festivalu Evolution, bude Philip Lymbery z Velké Británie , který se ve své přednášce zamyslí nad alarmujícími informacemi o živočišné výrobě a týrání zvířat.
Fyzioterapeut Tomáš Rychnovský a psychoterapeut Milan Studnička poradí, jak na rovnováhu těla a duše, jak odbourat napětí nebo jak překonat stres, a to nejen formou přednášky, ale i praktickými ukázkami.
Kromě zástupců konvenční, alternativní či celostní medicíny budou na festivalu zastoupeni profesionálové z oboru kosmetiky a chybět nebudou ani ukázky technik a cvičení, které posilují tělo i mysl. Renomovaní koučové vám poradí, jak naplno využít svůj potenciál, psychologové se podívají na naše vztahy a pedagogové představí nejnovější trendy vzdělávání pro děti i dospělé.
Chybět zde nebudou ani poradny z různých oborů, zajímavé budou také workshopy , které představí různé metody osobního rozvoje a vzdělávání, nebo celodenní dílničky pro děti i dospělé. A třešnička na dortu? Hlavním hudebním hostem podzimního festivalu bude Vojta Dyk s B-Side bandem.
Za nákupy i kvalitním jídlem
Pokud vyrazíte za nákupy, můžete se na festivalu těšit až na 200 prodejních stánků českých i zahraničních vystavovatelů nabízejících přírodní kosmetiku, kvalitní potraviny, BIO produkty nebo potřeby pro děti. A co by to bylo za akci bez skvělého, ale především kvalitního jídla.
Svou speciální sekci zde budou mít raw potraviny, fair trade výrobky i konopné speciality . Mezi vystavovateli budou rovněž i specialisté na veganskou, vegetariánskou nebo bezlepkovou stravu, producenti zdravých potravin, rodinné firmy a farmy.
Připravena je rozsáhlá food zóna, ve které můžete ochutnat nabídku z tradiční kuchyně i ze specialit různých stravovacích směrů. Posezení si vyberte buď ve vnitřním prostoru, nebo venku pod širým nebem.
Jídlem se bude zabývat i programová nabídka, nutriční poradci se zaměří na správnou výživu a doporučí vám, jak se vyhnout rizikům současného způsobu stravování. Odborníci, kteří se zaměří na kvalitu a složení potravin a dalších výrobků, poradí, jak se vyznat v etiketách a jak rozeznat opravdu kvalitní výrobky nebo jaké mají zdravotní přínosy či rizika výrobky, které běžně kupujeme. Nejen pro ty, kteří hledají novou inspiraci do kuchyně, jsou určeny přednášky a besedy o různých výživových směrech.