Na green k faraónům

Na green k faraónům

Podzimní dovolená nemusí být nutně prožitá ve svetru na horách. Sbalte si kufr a vydejte se na sluníčkem a pokud vás ani zde neopouští vášeň pro hole a míčky a hodiny strávené na perfektně upraveném trávníku na golf, vydejte se do věčně slunného Egypta. Ten nenabízí jen historické památky a rozpálené pláže ...

Egypt se stal synonymem místa oplývajícího množstvím velkolepých památek, jejichž existence sahá několik tisíc let zpět do historie. Stal se oblíbenou turistickou destinací také díky přívětivé pohostinnosti místních obyvatel, vynikající gastronomii, exotické kultuře, krásným plážím a mnoha možným způsobům, jak trávit volný čas. V posledních letech se Egypt stal také vyhledávanou destinací všech milovníků potápění a hráčů golfu.

Příznivci golfu si Egypt oblíbili právě pro jeho jedinečnou atmosféru. Je to země plná přírodních kontrastů, která vyznavačům tohoto sportu nabízí jedinečné zážitky. Golfová hřiště s nevšedním výhledem na uchvacující horizonty na břehu moře, v poušti i oázách, jsou rozeseta v pásmu od velkých pyramid v Gíze až k západnímu břehu Luxoru.

Malá větrnost a průměrné teploty kolem příjemných 23°C zaručují, že v těchto místech jsou ideální podmínky pro golf po celý rok. Golfoví nadšenci si tak mohou kdykoli během roku vychutnat dovolenou se snadným přístupem na hřiště mistrovské úrovně a kvality, poznat historické památky země a odpočinout si na krásných plážích, což je kombinace, kterou stěží jinde naleznou.

Za kvalitu golfových hřišť v Egyptě může mluvit i prestižní titul „Neobjevená golfová destinace roku“, která byla této zemi udělena členy mezinárodní asociace golfových tour operátorů. V současné době se Egypt může pochlubit celkem 16-ti golfovými hřišti splňujícími náročné standardy šampionátu Asociace profesionálních golfistů, otevření dalších dvou je plánováno na rok 2008. Za podobou mnoha golfových hřišť v Egyptě jsou podepsána jména známých a celosvětově uznávaných golfových architektů, jako jsou Yves Bureu nebo Karl Litten.

Na rozdíl od jiných golfových destinací, egyptská golfová hřiště a kluby jsou hráčům snadno přístupná, pouze s drobnými omezeními co se vstupu na hřiště týče. V golfových areálech si hráči mohou vybrat z možností předplatit si jednodenní či týdenní vstup na hřiště nebo využít některý z nabízených balíčků šitých na mírů, které nevyžadují roční členství v klubu.

Golfové balíčky

Speciální golfové balíčky mohou být rezervovány před odjezdem do Egypta, nebo při samotném příjezdu do země. Tyto balíčky dostupné po celý rok mohou zahrnovat lekce golfu, pronájem vybavení a ubytování v jednom z mnoha luxusních golfových resortů. Běžně umožňují tyto balíčky návštěvníkům golfového resortu přístup ke komfortu, jakým jsou například neomezený přístup do kluboven, plně vybaveným profi obchodům a uzamykatelných pokojů.

Tour operátoři zprostředkovávající a nabízející speciální golfové balíčky do Egypta mohou připravit itinerář zákazníkovi přímo na míru. Balíčky většinou zahrnují možnost navštívit některé z historicky významných egyptských míst. Ačkoliv většina golfových hřišť v Egyptě je součástí konkrétních hotelů či resortů, návštěvníci na nich mohou hrát bez ohledu na to, zda jsou hosty daného hotelu či resortu, či nikoli. Obecně je doporučováno zarezervovat si golfová hřiště dopředu, protože v hlavní sezóně může být poptávka opravdu vysoká, hlavně díky tomu, že sport je čím dál více populárnější mezi místním obyvatelstvem.

OBLAST KÁHIRY Káhira je město, ve kterém se mísí vlivy z dávných dob faraónů spolu s vlivy řecko-římskými, křesťanskými, islámskými i současně evropskými. Káhira je hlavním městem Egypta, centrem pozoruhodných starobylých památek, intelektuálním srdcem islámského světa i městem obchodních příležitostí. A v neposlední řadě je také městem golfu. V roce 1997 bylo v okolí Káhiry otevřeno první z pěti golfových hřišť a doplnilo tak dvě stávající, více než 100 let stará hřiště. Hřiště nabízejí různorodé prostřed. Hráči si mohou vybrat mezi hrou ve stínu velkých pyramid v Gize, na ostrově přímo v centru káhirské metropole, v oáze uprostřed pouště či v blízkosti zábavního parku. Pro náročné se zde nabízí hřiště s dramatickým výhledem z vrcholku kopce či golfové hřiště postavené na potůčcích a jezírkách. Zdejší golfová hřiště a resorty: Dreamland Golf and Tenis Resort Golf City Club House Mena House Oberoi Gezirah Sporting Club Pyramids Golf and Country Club Katameya Heights Golf and Tenis Resort Mirage City Golf Club Stelle de Mare Golf Course El Ein Bay Golf

OBLAST RUDÉHO MOŘE Pobřeží Rudého moře je lemováno kilometry krásného pohoří, nedotčenými plážemi a nekonečnými korálovými útesy kypícími životem, které přímo vybízejí k potápění. Sharm El Sheikh je mekkou potápěčů z celého světa a dělí ho pouze krátká jízda od hory Sinaj, kde Mojžíš obdržel desatero božích přikázání. V této oblasti bylo vybudováno několik velmi kvalitních golfových resortů. Zdejší golfová hřiště a resorty: The Cascades, Soma Bay Steigenberger Golf Resort, El Gouna Makadi Bay Golf Resort, Hurghada Mövenpick Jolie Golf Resort, Sharm el-Sheikh Taba Heights Golf Course, Taba

OBLAST ALEXANDRIE

Alexandrie je město plné historie a obrazů. Nachází se zde nová velká knihovna pro 21. století a století následující, která nahradila dávno ztracenou knihovnu obsahující znalosti starověkého světa. Alexandrie je rychle se rozvíjející město plné znamenité architektury, vědění a výzkumu a nových objevů. V okolí Alexandrie jsou stovky kilometrů bílých pláží beroucí dech, táhnoucích se na západ od města podél saharské pouště.

Zdejší golfová hřiště a resorty: Alexandria Sporting Club, Alexandria

OBLAST LUXORU

Luxor je městem mezinárodních luxusních hotelů disponujících všemi vymoženostmi, které mohou návštěvníci letovisek očekávat. Ideální teplé a suché klima v zimním období přitahuje mnoho turistů. K nedílnému koloritu Luxoru patří procházky podél Nilu, jízda v kočáře taženém koňmi či plavba po Nilu v malém člunu zvaném feluka.

Zdejší golfová hřiště a resorty: Royal Valley Golf Club, Luxor

foto: Arnaud Chicurel, Bertrand Rieger, Bertrand Gardel

Doporučujeme

Články odjinud