Na hubnutí nemá rychlost v jídle žádný vliv

Jistě jste mnohokrát slyšela, že pokud chcete zhubnout, musíte jíst pomalu. Sníte tak mnohem méně jídla, a tudíž se nepřejíte jako když hltáte. Vědci ovšem dokázali, že to není pravda. Více než rychlost, s jakou jídlo sníme, je důležitá chuť jídla.

Od počátku sedmdesátých let doporučovali dietní experti na celém světě, aby si lidé dělali přestávky, odložili příbor a třeba konverzovali. Nové výzkumy nyní ukázaly, že rychlost v jídle má na naši váhu vliv jen opravdu minimální.

Například v jedné studii se dobrovolníkům zmenšila velikost sousta a měli ho žvýkat pomaleji. Ovšem jediné, čeho se dosáhlo, bylo to, že lidé jedli delší dobu. Celkově ale snědli stejné množství jídla, jak při svém obvyklém způsobu konzumace. Jiná studie dokonce přinesla překvapivý výsledek: lidé, kteří mezi jídlem dělají přestávky a konverzují, snědí nakonec mnohem více jídla.

Celý výzkum se opíral o hypotézu, že když budete jíst pomaleji, má vaše tělo čas dát vám vědět, že jste sytí. Obecně udávanou hodnotou, kdy vám mozek dá tento signál, je 15 minut. Nová studie ovšem ukázala, že je třeba průměrně hodina, aby se pocit sytosti dostavil. Lidé jsou obecně zvyklí konzumovat mnohem více kalorií, než organismus ke svému fungování skutečně potřebuje. To jak jíme rychle ovlivňuje chuť jídla, nikoli jeho množství. A pocit sytosti nespočívá jen v naplnění žaludku a v signálech mozku, ale také v tom, jak tělo jídlo tráví a zpracovává.

Pro pocit sytosti je důležitá i forma jídla. Například pokud sníte před obědem jablko, dáte si k obědu mnohem méně kalorií, než kdybyste si jablko nedala. Místo přestávek v jídle se tedy spíš zaměřte na své potěšení z jídla.

1.Za jak dlouho by se měl dostavit pocit sytosti? 2.Kolik jídla sníte, když během jídla konverzujete? 3.Jak dosáhnout toho, abyste k obědu snědla méně?

Výsledky kvizu a způsoby jak zhubnout najdete na http://www.doformy.cz/kviz225>www.doformy.cz

Doporučujeme

Články odjinud