Na hypotéku a koupi nemovitosti je pozdě. Před inflací zachraňuje zlato

Na hypotéku a koupi nemovitosti je pozdě. Před inflací zachraňuje zlato

Inflace trápí naše volně ležící peníze na bankovních účtech dlouhodobě. Kdo rozumně neinvestuje, chudne i bez toho, aby utrácel.

Tempo inflace se teď navíc stupňuje. S úsporami je zapotřebí něco dělat. Až doposud odborníci radili kombinovat investici do nemovitostí a investici do zlata. Teď už ale varují, že na nemovitosti je pozdě. Proč? A jak je to se zlatem?

​Nemovitosti dnes zavání spíše průšvihem, než by se rýsovaly jako dobrá investice

Ceny nemovitostí vyletěly radikálně nahoru, ale to není vše, co je potápí jako vhodnou investiční příležitost. Je to též skokový nárůst cen dřeva, stavebního materiálu a stavebních prací. Pouštět se dnes třeba do rekonstrukce starší nemovitosti je naprostý nerozum. Zvedají se ceny nemovitostí i rekonstrukcí. Předschválené hypotéky již nestačí na pokrytí nákladů. Odborníci se dnes nechávají slyšet, že na hypotéku i nákup nemovitosti je pozdě. A jako poslední Mohykán zůstává již pouze zlato. To jediné má ještě dostatečnou sílu bez rizika ochránit naše peníze před ztrátou jejich hodnoty kvůli inflaci. A přesně k tomu je zlato vhodné.

​Zlato se nehodí pro rychlé vydělání peněz či spekulace

Je to jistota v našem portfoliu, která zachová hodnotu našich peněz po dlouhé časové období a ochrání je před inflací. O zlato je v letošním roce obrovský zájem. Je pokládáno za bezpečný přístav a jeho procento v portfoliu finančních investic je stále vyšší – u odborníků i laiků. Nepleťte se, zlato nenakupují jenom miliardáři. Stává se ochranou úspor běžných lidí, kteří si pasivně třeba spořili na důchod a teď nechtějí o své peníze přijít.

„Dříve bylo běžné, že se ve velkém prodávaly zlaté slitky o hmotnosti jednoho kilogramu, ale movitá část společnosti zabezpečila své finance nákupem zlata již před lety. Nyní z tohoto prozíravého kroku těží. Dnes investují do zlata ti, kteří zaspali, a až nyní si uvědomují, že čím více peněz se dostává do oběhu, tím rychleji jejich úspory ztrácí na hodnotě,“ říká Pavel Trtík, který založil e-shop Zlate-mince.cz a provozuje též známé kamenné prodejny s investičním zlatem a numismatikou.

„Nákup zlatých slitků je atraktivní především pro klienty, kteří chtějí své peníze držet ve svých rukou a nemají důvěru v různé spořicí programy do zlata. Lidé nakupují ve větší míře i malé slitky váhy 1-5 gramů, které jsou dostupné pro každého,“ dodává Pavel Trtík. Takto lze spořit do zlata z každé výplaty či odměny bez toho, abyste měli nadprůměrný plat či nějaké velké úspory.

Pokud chcete nakoupit zlato za větší obnos svých úspor, jsou podle odborníků na investiční zlato ideální slitky o jedné trojské unce (cca 31 g), nebo 50g slitky známé jako Good delivery. Takto neplatíte zbytečně navíc za menší slitky, současně se vám pak budou zlaté slitky snadno prodávat. Takže přestože byste chtěli doma mít svoji kilogramovou zlatou cihlu (ta vás dnes vyjde na cca 1,3 milionu), je lepší zlato držet v menších cihličkách.

TIP: Stříbro rozhodně není nad zlato. Pouze zlato je totiž zvýhodněno a máme jej možnost nakoupit bez DPH. Pro žádné další investice ani drahé kovy to neplatí.

​Co je investiční zlato?

To je dobrá otázka! Rozhodně to totiž není jakékoliv zlato. Musí jít výhradně o zlaté cihly, tedy investiční zlaté slitky. Druhou možností pak jsou investiční zlaté mince. Ty mají výhodu v tom, že nejsou označeny sériovým číslem a lze je tedy nakoupit v podstatě anonymně.

Investičním zlatem rozhodně nejsou šperky surové zlato, avšak ani různé finanční produkty založené na obchodování se zlatem a spoření do zlata. Nejsou to dokonce ani numismatické mince. Přesto však některé „stojí za hřích“. Takovými jsou svatováclavské dukáty. Ty se vyrábí v omezených sériích, mimochodem ve stejné velikosti a ryzosti, jak je přikázal vyrábět Karel IV., a jsou proto ceněny mezi sběrateli.

Doporučujeme

Články odjinud