Na internetu se propagují nelegální léčebné metody

Na internetu se propagují nelegální léčebné metody

Internet je nekonečný a velmi těžko kontrolovatelný prostor, což vědí všichni - i lidé, kteří jsou hotovi této nekontrolovatelnosti zneužít.

Na internetu se propagují nelegální léčebné metody

Internet je nekonečný a velmi těžko kontrolovatelný prostor, což vědí všichni - i lidé, kteří jsou hotovi této nekontrolovatelnosti zneužít. Odborníci z The Scripps center for Integrative Medicine v La Jolla v Kalifornii si ale dali tu práci, že se pokusili zjistit, jak vypadají internetové stránky, které se věnují rakovině. Šlo jim především o to, jaké informace jsou na nich poskytovány, především to, zda jsou v souladu s pravidly americké vlády. Ta v roce 1994 stanovila přísná pravidla pro spojování různých přípravků s léčivými účinky. Výsledky nebyly příliš povzbudivé.

Od října do prosince 2000 tak našli vědci 61 funkčních stránek, z nichž více než polovina byla komerčních a zbytek provozovaly vládní či neziskové organizace. Mezi komerčními stránkami přitom 92% tvrdilo, že jejich přípravek dokáže předejít rakovině, 89% mu přisuzovalo léčebné účinky a 58% ho označovalo za lék na rakovinu. Na těchto stránkách se často vyskytovala vyjádření lidí, kteří měli s propagovaným výrobkem dobré zkušenosti, ale přitom jen 40% z nich doporučovalo jeho případným uživatelům, aby konzultovali tento "lék" se svým lékařem. Jen asi třetina stránek odkazovala na upozornění, vydaná americkou vládou.
Mezi zkoumanými stránkami se vyskytlo šest mezinárodních - ty tudíž nepodléhaly americkým pravidlům - a všechny propagovaly svůj výrobek jako lék. Oproti tomu mezi nekomerčními stránkami téměř všechny odkazovaly na výsledky výzkumů. Vědci ke zjištěným skutečnostem dodávají, že spolehnutí na tyto stránky je velmi nebezpečné. Tím spíše, že informace na internetu hledají často lidé v pokročilých stadiích nemoci, takže důsledky nevhodného "léčení" mohou být tím ničivější. Přitom firmy, které tuto cestu propagace používají, podle odborníků přesně vědí, kdo je potenciálním odběratelem jejich výrobků.

Lékaři proto jednoznačně upozorňují, že žádný potravinový doplněk rakovinu nevyléčí. Pokud už by tedy někdo chtěl prostřednictvím webu nějaký přípravek koupit, rozhodně by se měl poradit se svým lékařem. Jako možnou ochranu před nebezpečnými informacemi na internetu by vědci rádi zavedli tzv. surfovací dny, při nichž by odborníci prohlíželi internetové stránky a doručovali varování těm, které nebudou splňovat daná pravidla, přičemž po 30 dnech by se kontrolovalo, zda došlo k nějaké změně. Je ovšem pravda, že tento postup je možné uplatnit pouze v případě amerických stránek. Pokud by nicméně tento postup fungoval, je možné, že by přibylo stránek, které již nyní existují a na nichž jsou pacientovi dostupné kvalitní a relevantní informace o rakovině.

Zdroj: Česká společnost podpory zdraví
Reuters Health News - International Journal of Cancer 2001; 93:888-893
Reuters Health News - Health Services Research October 2001;
Reuters Health News - Cancer 2001; 92: 1411-1418;
Reuters Health News - The New England Journal of Medicine 2001; 345: 638-646, 690-692

Doporučujeme

Články odjinud