Na Jana Třísku se zlobí jeho agenti

Na Jana Třísku se zlobí jeho agenti

Legendární herec Jan Tříska (69) přijel ze Spojených států do Česka, aby se po pěti letech opět zúčastnil Letních shakespearovských slavností. Po velmi úspěšném Králi Learovi ho nyní čeká zcela jiná role, bude ve hře Bouře hrát zrůdného otroka Kalibana.

"V Praze budu až do sedmého listopadu. Moji američtí agenti se proto na mne trochu zlobí. Je to dost dlouhá doba, během které pro mne může přijít nějaká zajímavá nabídka. Tak jsem jim řekl, ať mi to raději ani neoznamují, protože by mě to leda zneklidnilo," vysvětluje herec, který si poprvé zahrál roli Kalibana v angličtině už v roce 1980 v Minnesotě a měl v ní obrovský úspěch. "I když teprve teď začneme v Praze zkoušet, vím, že přijdu na první zkoušku naprosto připravený. Roli teď umím nejen v angličtině, ale také česky. Učím se většinou na parkovišti, protože k zapamatování textu potřebuji neutrální, neatraktivní prostředí. Doma nebo na zahrádce se učit nemohu. Paměť mi zatím dobře slouží. Musí mi sloužit, protože mě živí. Kdyby přestala, tak nemám co jíst," směje se herec, který před lety okouzloval jako Romeo nebo Radúz nejen svým herectvím, ale také dokonalou mužnou postavou. Dnes je to křehký starší pán.

"Snažím se jíst jen ty správné věci, především ovoce a zeleninu. Jsem totiž totální vegetarián," prozrazuje. "Přitom každý den běhám, všech tři sta šedesát pět dní v roce. Pak jdu vždycky na chvíli do posilovny. Samozřejmě nekouřím a alkohol nepiji. Žiji velice střídmě. A už jsem také milujícím dědečkem. Moje dcera Karla, která žije v Minnesotě, je totiž spokojenou maminkou."

Kromě Letních shakespearovských slavností, které se budou od poloviny června do poloviny září konat v areálu Nejvyššího purkrabství na Pražském hrdě, uvidí milovníci divadla Jana Třísku ještě ve hře Kumšt, která má pemiéru v Divadle Na Jezerce 10. května.

Doporučujeme

Články odjinud